Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
krokom

Ytteråföräldrar väljer Näldens skola

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 15.37
Tomas Lönneborg, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Krokoms kommun. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR Jämtland

Efter förra veckans överraskande beslut i fullmäktige i Krokom att Västbygdens och Ytteråns skolor räddas från nedläggning så har Barn- och utbildningsnämndens ordförande Tomas Lönneborg fått stora problem med planeringen inför hösten. Allt var förberett för nedläggning av de två skolorna. Men nu har flera föräldrar från Ytterån bestämt att deras barn ändå ska gå i Näldens skola som det var tänkt.

Efter förra veckans överraskande beslut i fullmäktige i Krokom, att Västbygdens och Ytteråns skolor räddas från nedläggning - har nu kommunen fått stora problem med planeringen inför hösten.

Allt var förberett för nedläggning av de två skolorna. Och nu har flera föräldrar från Ytterån bestämt sig för att deras barn ändå ska gå i Näldens skola - som det var tänkt.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Krokom, Tomas Lönneborg (mp) är bekymrad:

- Flera föräldrar har uttryckligen sagt att de vill att deras barn ska gå i Nälden, så då står vi kanske där med bara halva gruppen i Ytterån till hösten.

Betyder det att kommunen kör igång skolan i Ytterån till hösten med bara runt tio elever?

- Ja, vi har ju beslutet i fullmäktige som vi måste följa. Men sen måste vi ta en diskussion, vad gör vi inför höstterminen 2011, säger Tomas Lönneborg.

Idag träffade Krokoms skolchef Birgitta Lundberg all personal från de fem skolorna i området för att informera om att kommunen inte kan göra något konkret förrän beslutet vunnit laga kraft i mitten av juli - det kommunen gör fram till dess är att ta fram nya resursberäkningar för skolor och fritids.

Men det är först veckorna innan skolstart man kan få organisationen på plats. Mycket ska lösas på några få veckor.

-Vi måste ha lärare på plats, få till en bra fördelning. Alla resurser var ju redan utlagda, säger Tomas Lönneborg. Även fritids, underhåll av skolor, mathållning och skolskjutsar påverkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".