Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Alsen

Föräldrar vill ha större skola

Publicerat onsdag 16 juni 2010 kl 06.42
1 av 3
När skolorna blir kvar blir det färre lärare säger rektor Tomas Sjövall. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR.
2 av 3
Föräldrarna i Alsen överklagar beslutet att behålla skolor till länsrätten. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR.
3 av 3
Flera föräldrar i Alsen hoppas på fler elever i Hovs skola. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR.

Föräldrar i Alsen kommer att överklaga förra veckans oväntade beslut att behålla skolorna i Ytterån och Västbygden till länsrätten.

De är besvikna över vändningen vid fullmäktige i Krokom i skolfrågan förra veckan, då det bland annat beslutades att Västbygdens skola inte läggs ner så att skolan i Alsen blir större.

Genom att två centerpartister röstade emot sitt parti gick de medborgarförslag igenom som ville behålla skolorna i Ytterån och i Västbygden.

Många i bygden blev lyckliga, men andra är kritiska och besvikna. Flera föräldrar med barn på Hovs skola i Alsen är djupt besvikna över att inte Västbygden i Kluk läggs ner så att skolan i Alsen blir större.

De planerar nu att överklaga beslutet till länsrätten. Föräldrarna vill veta om det är förenligt med kommunallagen att riva upp ett nedläggningsbeslut mitt under budgetår.

– Vi vill få beslutet prövat och få veta om det verkligen får gå till så här, säger föräldern Mats Mattiasson från Alsen.

Mats Mattiasson och stora delar av föräldragruppen i Alsen hade hoppats på en skola med 40 elever. Nu blir det inte så.

Situationen är ytterst ovanlig - ett fullmäktigebeslut som rivs upp i sista stund efter att medborgarförlag fått politiker att bryta partilinjen och rösta mot nedläggning - skolorna i Ytterån och Västbygden/Kluk blir oväntat kvar.

Tomas Sjövall är rektor för skolområdet Nälden-Alsen och jobbar nu hårt för att klara situationen i höst.

– Som tjänsteman i kommunen gäller det att gilla läget. Vi jobbar utifrån nya förutsättningar och har ett problem att lösa, och det kommer vi att göra.

Det är fortfarande ungefär 800 000 kronor ska sparas. Hur ska det gå till?

– I slutändan handlar det så klart om att minska lärartätheten och omfördela de lärarresurser vi har, säger Tomas Sjövall.

Politkerna i Jämtland är fega, tycker Mats Mattiasson i Alsen. Han menar att det ska till föräldrar om det ska bli några skolnedläggningar i Jämtland

– Jag kan inte hitta nåt exempel där politikerna vågat lägga ner en skola, det är alltid föräldrar som gör det, genom att välja andra skolor. Det är märkligt, det är dock politikerna som har ekonomiskt ansvar och ska se till att säkerställa en bra skola med den pedagogik som krävs, säger föräldern Mats Mattiasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".