Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Åre

Rasen förstörde oväntat stora områden

Publicerat söndag 20 juni 2010 kl 14.32
1 av 11
Utanför hyreshuset på Årevägen hade jordmassorna halvt begravt en parkerad vespa. Foto Jessica Brander
2 av 11
Joel Söderström och Sanny Andersson på trappan som står i luften eftersom all jord svepts med i rasmassorna. Foto Jessica Brander
3 av 11
Cyklar har svepts med i jordmassorna och täckts över av ett 40 centimeter lager av lera. Foto Jessica Brander
4 av 11
På det här huset som tillhör bostadsrättsföreningen Mullfjället har isolering lossnat, rör och ledningar har blottlagts. Foto Jessica Brander
5 av 11
Diken kring huset i bostadsrättsföreningen Mullfjället. Foto Jessica Brander
6 av 11
Många entreprenörer arbetade med röjningsarbetet under helgen. Foto: Åre kommun.
7 av 11
Asfalten är på flera ställen uppbruten, det här är föredetta uppfarten till Brunkulla. Foto Jessica Brander
8 av 11
Raset på fjället. Foto: Åre kommun.
9 av 11
Ett stort området på fjället är drabbat av rasen. Foto: Åre kommun.
10 av 11
De största rasen är i ravinerna utanför skidområdena. Foto: Åre kommun.
11 av 11
Under lördagen var området runt stationen drabbat av översvämningar. Foto: Åre kommun.

Skadorna efter helgens regn och ras i Åre är omfattande och området som drabbats är betydligt större än vid tidigare ras.

Utanför Sanny Anderssons lägenhet var innergården täckt av lera.

– Jag hörde hur det dånade till utanför huset bara och där finns det en stor vattentrumma, där locket hade flugit av och det bara vällde ut vatten och lera och stenar som täckte entrén och hela parkeringen; ja innergården helt enkelt, säger Sanny Andersson som bor i Åre.

Det var det kraftiga regnet som började redan i torsdags som fick bäckarna på Åreskutans sluttningar att svämma över.

Personal från kommunen och från Skistar som äger och driver skidanläggningen på Åreskutan har åkt runt och tittat på de skador som uppstått både från luften och från marken.

Det är ett stort område som är drabbat, betydligt större än de ras som drabbat Åre tidigare. Det säger Åre kommuns räddningschef Anders Sigfridsson.

– Min bedömning är att skadorna är större än vad de har varit förut. Det var ett extremt regnväder och det har regnat också en lång tid innan så marken var ju mättad, så allt vatten som kom rann bara på ytan, säger räddningschefen Anders Sigfridsson

Enligt lokala mätningar kom det över 130 mm regn från torsdag kväll fram till lördag förmiddag i Åre, och skadorna både på fastigheter, på vägar och i naturen är stora säger Anders Sigfridsson.

– Det vi har sett det på en del branta ställen framför allt på fjället och i centrala delen av Åre, där är långa sjok som har lossnat. De kan vara 40, 50 meter långa och några meter breda.

Vad är det för skador på fastigheter?

 – Det kan vara bortspolade uppfarter, vägar, ledningar och kablar som ligger i dagen. Ja, det ser helt enkelt förjäkligt ut runt en hel del hus, säger Anders Sigfridsson.

Och det håller Bobby Leksell som bor i bostadsrättsföreningen Mullfjället, ett av de bostadsområden som drabbats värst.

– Det är ren och skär förödelse, säger Bobby Leksell.

Nu ska skadorna i Åre ses över och kommunen och Skistar ska diskutera hur kostnaderna ska fördelas. Och det kommer att bli extra kostnader för både kommunen och för Skistar. Inte minst ska alla grävmaskinister och traktorförare som arbetade med att röja upp efter rasen så att vägarna kunde öppnas.

Och det finns mer arbete att göra säger Anders Aspholm som är säkerhetschef på Skistar i Åre.

 – Det här är nog det värsta vi har sett. Just för att det har varit så omfattande och utbrett. Tidigare har det varit en eller två bäckar som har varit problemet, men nu har det varit över hela fjället, så det är nog det värsta som jag har varit med om i alla fall.

Några få turister i Åre fick flytta efter rasen och i helgen har cykellederna varit stängda. Men till veckan bedömer Skistar att deras sommarturism ska fungera som vanligt, och till vintern ska det inte märkas något av helgens ras, även om det blir mycket extra arbete i sommar, säger Anders Aspholm.

– Vi kommer att få springa lite fortare, jobba lite hårdare och köra lite fler grävmaskinstimmar än vad som var planerat nu i sommar, men när vintern kommer kommer vi att stå rustade som vanligt.

 Har du någon oro kvar över att något ytterligare kan hända?

– Ja, jag är fortfarande väldigt orolig. Det är så mycket vatten som har varit i rörelse och det är fortfarande väldigt vattensjukt i markerna, säger Anders Asplund, som är säkerhetschef på Skistar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".