Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Krokom

Krokomspolitiker spikar vindkraftsplan

Publicerat onsdag 29 september 2010 kl 06.45
Vindkraften är ett debattämne i Krokom. Här ett vindkraftsmöte i Kaxås tidigare i år. Foto: Stefan Hanberg/SR

Planerna på vindkraft i Krokoms kommun är hett omdebatterade och omdiskuterade. Efter flera års utredning tar Krokoms kommunfullmäktige idag beslut om var man anser att det är lämpligt att tillåta byggen av vindkraftverk i kommunen.

De mest omdiskuterade placeringarna är i Kaxås, i Storbacken/Nordbyn sydväst om Kaxås, och i området mellan Skärvången och Åkersjön.

På de ställena har bygden delats i för och emot vindkraft.

Utifrån alla synpunkter som kommit fram så har området för vindkraftplacering i Kaxås kraftigt minskats ner.

Och när det gäller området mellan Skärvången och Åkersjön anser kommunstyrelsens att man helt ska slopa vindkraftsutbyggnad.

Beslutet i kommunfullmäktige på onsdagen handlar om placeringar för eventuella vindkraftsparker och inte om exakt antal verk.

Omkring 10 procent av kommunens yta inom 12 olika områden är aktuella.

Krokoms kommuns största park i dag är den vid Storrun i Olden med 12 verk - Sveriges största i fjällmiljö. 

Men i framtiden planeras inte för några jätteanläggningar.

Som översiktsplanen ser ut idag är det, enligt stadsarkitekt Anne Dahlgren, inte troligt att det blir några riktigt stora byggen, det handlar förmodligen om parker med 15 till 20 verk.

Efter nära tre års utredande fattar alltså Krokoms kommunfullmäktige idag beslut om att anta eller förkasta översiktplanen.

Även om planen antas är det långt ifrån klart att det verkligen blir några byggen, dels ska det finnas företag som vill bygga och dels ska Länsstyrelsen miljöpröva varje byggansökan.

Grunden till vindkraftsutbyggnaden i Krokom och på andra håll i länet grundar sig på regeringens miljömål som säger att kommunerna ska satsa på förnyelsebar energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".