Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östersund

Kvällsskift ska bota läkarnas övertidsberg

Publicerat måndag 11 oktober 2010 kl 16.52
Landstingets revisorer föreslår att läkare i större utsträckning schemaläggs att jobba kvällstid. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Läkarnas övertid och berget av komptid - drygt 32 år (!) skulle minska om läkarna schemalades mera spritt under dygnet och jobbade mer kvällar. Det visar en utredning som landstingets revisorer gjort.

– Problemet är ju främst att man inte har anpassat läkarnas arbetstid efter en vårdverksamhet som pågår dygnet runt. Som vi ser det blir det en omfattande jourverksamhet och det är en dyr verksamhet eftersom den huvudsakligen betalas med dubbla timersättningen, säger Majvor Enström, revisionsdirektör inom landstinget.

32 års komptid
Totalt har 450 läkare i Jämtlands läns landsting drygt 32 års komptid innestående hos sin arbetsgivare landstinget.

I februari var den exakta siffran som landstinget var skyldiga läkarna 66 717 timmar. Det här kompberget vill landstinget minska på.

Granskningen som landstingets oberoende revisoer gjort är en uppföljning av tidigare utredningar som gjorts 1998 till 2005. Revisorerna har granskat läkarnas arbetstider under förra året inom tre stora områden, ortopedi, kirurgi och medicin.

Det som skiljer den här granskningen från dem som gjorts tidigare är att revisorerna utgått från när på dygnet patienterna behöver vård och läkare. Behovet är förstås störst på dagtid men också överraskande stort på så kallad obekväm arbetstid, kvällar, nätter och helger.

Läkare får kvällsskift
Därför föreslår landstingets revisorer att läkarna schemaläggs mellan klockan 7 och 21 istället för mellan 7 och 17 dagtid som läkarnas ordinarie arbetstid vanligtvis är förlagd till.

Förutom att övertiden kostar pengar så menar revisorerna att det går ut över annan verksamhet när tiden ska tas ut i kompledighet.

– Då innebär det att den ordinarie verksamheten minskar. Det kan bli så att man tar emot färre patienter och därmed ökar ju köerna och vi har ju redan idag långa köer, säger Majvor Enström.

Förra året var den totala kostnaden för läkarnas jour och beredskap nära 57 miljoner för alla läkare inom landstinget, en kostnad som enligt revisorerna kan minska om läkarnas arbetstider förläggs på ett annat sätt.

Ännu inte klart för förhandling
Men landstingsledningen kommer inte att inleda fackliga förhandlingar om läkarnas arbetstider i det här läget.

– Det vore att börja i fel ände. Vi har börjat titta på bemanningsmål och bemanningsplanering utifrån ett behovsstyrt perspektiv men det är inte helt klart att det är effektivt på alla ställen att gå över till att lägga schema kvällstid jämfört med kostnader för jour och beredskap, vi ska titta närmare på det, säger Björn Ahlnäs, personalchef inom landstinget.

Det pågår en nationell diskussion om läkarnas arbetstider och samtliga landstingsdirektörer i landet har gett personalcheferna i uppdrag att tillsammans med SKL, Sveriges Kommuner och landsting, att titta på schemaläggning av läkares arbetstider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".