Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Härjedalen

"Militanta markägare" får honom att hoppa av

Publicerat tisdag 19 oktober 2010 kl 16.39
Lennart Olsson: ”När styrelsen beter sig så här vill jag inte vara med”
(1:24 min)
Många markägare är långt ifrån nöjda med avtalet för renbete. Nu har ordföranden ledsnat och lämnar styrelsen. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek

"De är övertolkande och militanta när det gäller renbetet", det menar kritisk ordförande som nu hoppar av markägarföreningen i Härjedalen.

Efter 22 års förhandlande finns nu ett avtal som 1700 markägare har fått från Länsstyrelsen för underskrift. Men långt ifrån alla är nöjda med villkoren och vägrar att skriva på. Nu väljer Lennart Olsson i Hedeviken att lämna styrelsen i markägarföreningen.

– Jag har varit medlem sedan markägarföreningen bildades. Den har varit med och drivit processen i ett bra syfte hela tiden, men då man från styrelsens sida beter sig så här vill jag inte vara med. Jag tycker att de har en militant inställning till ett bra avtalsförslag. De hade kunnat kalla till sig förhandlingsgruppen istället för att övertolka avtalet, säger Lennart Olsson.

En av de frågor där han tycker att det blivit en misstolkning är rätten till retroaktiv ersättning för markägare. Regeringen har avsatt 15 miljoner kronor för det ändamålet.

– Det står klart och tydligt att det är de som ingår avtal som kommer i åtnjutande av pengarna, denna fråga har inte varit föremål för förhandling överhuvudtaget. Det är ju regleringsbrev från 2006 som styr, att den retroaktiva ersättningen ska lämnas ut från 1996 när domen föll i Svegs tingsrätt, säger han.

– Men det finns markägare som tycker att man vill ha pengar ändå, utan att skriva på. Jag vill tydliggöra att det från statens sida sägs att det är svårt att få ut retroaktiva pengar för den som inte skriver avtal.

Lennart Olsson tror ändå att tillräckligt många markägare kommer att underteckna avtalet och att det på så sätt kan bli renbete åtminstone i en del av Härjedalen.

– Ja, det tror jag faktiskt. De informationsträffar vi haft i augusti och september har gett mig uppfattningen att det finns en positiv inställning hos de flesta berörda. Det finns säkert delar som kunde ha varit bättre för markägarna och andra delar som kunde ha varit bättre för samerna, men någonstans måste man faktiskt mötas i en förhandling och det tycker jag vi har gjort, säger han.

– Jag tror på det här. Tror att vi kommer att få avtal på många områden i Härjedalen, faktiskt, avslutar Lennart Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".