Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östersunds sjukhus

Köer skjuter upp operationer

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 08.01
Östersunds sjukhus. Foto: Jessica Brander

På sjukhuset i Östersund ställs planerade operationer in, eftersom färdigbehandlade patienter inte har någonstans att ta vägen.

Förra veckan upptogs 18 platser på sjukhuset av färdigbehandlade patienter, och det är långt ifrån den högsta siffran under hösten.

I slutet av september hade 27 patienter kunnat skrivas ut om de hade haft någonstans att ta vägen. I stället låg de kvar i sängar som någon annan hade behövt bättre.

– 27 färdigbehandlade patienter som ligger kvar på sjukhuset är alldeles för många. Det stoppar upp vården och förstör vår planering, säger biträdande landstingsdirektör Nina Fållbäck Svensson.

En konsekvens var att sex planerade operationer på ortopeden ställdes in. Gunilla Danielsson, 54 år från Hackås var en av dem som förberett sig för operation.

– Jag åkte in den 28 september, träffade läkaren, tog prover, besökte avdelningen och röntgades. Sen skickades jag hem. Men det gick väl bra, värre var det för den äldre dam som hade sjutton mil enkel resa, säger Gunilla Danielsson, som fick vänta tre veckor extra på att få byta knäled.

Det var även flera andra som väntat länge på nya knän eller höfter som tvingades åka hem i stället.

Skälet är alltså att färdigvårdade patienter blir kvar för länge på sjukhuset. Och skälet till det i sin tur är att kommunerna inte kan erbjuda boende till dem som skrivs ut.

När man har fått den vård sjukhuset kan ge så ska kommunen där man bor inom fem vardagar ta över ansvaret och erbjuda någonstans att bo som passar. Det kan vara ett korttidsboende, äldreboende eller mera hemtjänst.

De flesta som blir kvar för länge på sjukhuset kommer från Östersunds kommun, säger man på ortopeden.
– Vi gör allt som går att göra för att kunna ta hem patienter från sjukhuset,  säger kommunalrådet Katarina Nyberg-Finn, socialdemokrat. Inom några år kommer det att finnas ungefär 80 nya platser, men det hjälper inte nu.

Men det blir dyrt för kommunen att ha kvar människor på sjukhuset. Varje dag på sjukhuset kostar drygt 4000 kronor, mycket mer än dubbelt så mycket som äldreboende eller korttidsboende.

Det blir dyrt för skattebetalarna alltså, det ställer till oreda på sjukhuset och inte minst för de som fått ett datum för sin operation.

– Det klart att man blir besviken, säger Gunilla Danielsson. Man har planerat och börjat tro att nu ska det här snart vara över, säger Gunilla Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".