Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östersund

Gulsot på förskola

Publicerat tisdag 2 november 2010 kl 06.37
Förälder är kritisk till den vaccinering som kommunen erbjuder
(0:45 min)

Den smittsamma sjukdomen hepatit A, gulsot, har drabbat Mosippans förskola på Körfältet med runt 75 barn. Nu ska barnen vaccineras, men föräldrar är kritisk till att kommunen inte erbjuder full vaccinering.

I torsdags fick personalen reda på att det fanns minst ett fall av gulsot på förskolan, det är en anställd som blivit sjuk. Personalen vaccinerades i fredags och barnen kommer att erbjudas vaccinering under tisdag och onsdag den här veckan. Det är totalt omkring 100 personer som omfattas av vaccineringen.

Viktig försiktighetsåtgärd
Annika Källgård, skolområdeschef i barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun, beklagar att barn, föräldrar och personal på den aktuella förskolan påverkas av smittspårningen och vaccineringen.
– Men vi måste vidta försiktighetsåtgärder för att minimera risk för spridning. Rektor och personal på förskolan har hanterat den uppkomna situationen på ett mycket bra sätt. Man följer den plan som togs fram tillsammans med landstinget, säger Annika Källgård.

Kritiska föräldrar
I går hölls ett möte med föräldrarna med barn på förskolan. Efter mötet är det flera föräldrar som är missnöjda och kritiska till det vaccinationsskydd som kommunen erbjuder.

– Ja eftersom de bara erbjuder den första sprutan som täcker de första sex månaderna, och inte den andra sprutan. Det kan ju bli problem för de som har flera barn eftersom det är dyrt med de här sprutorna, säger Peter Malm, som har sitt barn på förskolan.

Som förälder är han orolig eftersom de inte vet hur allvarligt det är. Han tycker att det är konstigt att de inte erbjuder båda sprutorna så att man får bort smittan helt.

Fakta: Hepatit A

Hepatit eller gulsot är en leverinflammation. I Sverige är hepatit A, B eller C vanligast. Alla tre orsakas av virus. Hepatit A smittar via förorenat vatten och mat medan de två andra främst smittar via blod. Handhygien är viktig för att förebygga fortsatt smittspridning.

Trötthet, feber, illamående och kräkningar är tidiga symtom, men infektionen kan också vara symtomfri. Typiskt för hepatit är att ögonvitor och hud blir gula.

Tiden från smittotillfället till sjukdomens utbrott är mellan två och sex veckor. Hepatit A är självläkande, man blir smittfri efter några veckor och infektionen leder aldrig till kronisk sjukdom.

Om man haft hepatit A blir man immun för resten av livet. Man kan även vaccinera sig mot hepatit A och B.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".