Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
sylarna

Storsatsning på Sylarnas fjällstation

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 13.04
STF storsatsar på Sylstationen
(1:59 min)
1 av 3
Glas och metall är material som det finns tankar på att bygga Sylstationen i i framtiden. Foto: Sweco/STF.
2 av 3
En tanke som finns är att Sylarnas fjällstation i framtiden skulle ha isolering av snö. Foto: Sweco/STF.
3 av 3
Swecos Andreas Gyllenhammar samarbetar med STF:s Mattias Grapenfelt om planerna på en ny fjällstation på Sylarna. Foto: Annelie Lanner/SR.

En stor nybyggnation eller ombyggnation planeras nu på Sylarnas fjällstation vid Sylmassivet i västjämtland. Visionen är att bygga en anäggning som varken stör eller förstör. Men Svenska turistföreningen, STF, som äger och driver den fjällstation som finns där i dag kommer inte ha råd att bygga på egen hand. Därför söker de nu samarbetspartners i form av frilutftsföretag och byggföretag och i framtiden även EU-stöd till bygget.

Dagens fjällstation vid Sylarna är från 1983 och har stora renoveringsbehov.

– Sylarna är i behov av att renoveras, reningsverket är uttjänt och anläggningen är felkonstruerad så det samlas en massa snö vid ingången. Eftersom vi nu i alla fall måste bygga om reningsverket vill vi lyfta detta till en ny nivå, och inte bara genomföra den investeringen i ett nytt reningsverk, säger Mattias Grapenfelt, som är destinationschef för STF Mittsverige.

Till Sylarnas fjällstation tar man sig idag oftast gående eller på skidor de knappa två milen från parkeringen i Storulvån. På vintern är det möjligt att åka bandvagn till fjällstationen. Vid foten av Sylmassivet möts man av en låg, vindpinad, brun byggnad med ungefär 100 bäddar, duschar, bastu och en servering. STF:s besökare i Jämtlandsfjällen har ökat med 30 procent sedan 2005, men de som kommer vill gärna ha eget rum och en serverad måltid, långt ifrån fjällvandringens tidigare frystorkade mat och sovsalar eller tält. STF märker att anläggningen på Sylarna inte längre är anpassad efter dagens behov.

– Vi vill bygga en anläggning som sticker ut när det gäller miljöteknik, som ska sticka ut bland turistanläggningar i Sverige, säger Mattias Grapenfelt.

Därför har STF beslutat att planera för ett nybygge eller en ombyggnation. Men det har föreningen inte råd med på egen hand. För att kunna bygga en miljömässigt godkänd och modern fjällstation behövs med ekonomiskt stöd både från EU och från olika sponsorer.

– Vi jobbar till exempel med outdoorindustrin. Många av de personer som köper utrustning vistas hos oss på fjällstationen. Vi kanske kan bli en testarena för sådana produkter, men vi kan också se till vad stationen ska byggas av. Den byggs kanske av trä och kanske av glas. Det kanske kräver nya former av miljöteknisk utrustning som behöver testas i extrem miljö. Vi ser många olika former av samarbeten, säger Mattias Grapenfelt, vid STF.

Det som är klart är att det handlar om att bygga en anläggning som smälter in i naturen. Kanske är det till exempel snön som ska användas som isolering av byggnaden. I samarbete med företaget Sweco kommer STF att diskutera utformningen av den framtida fjällstationen med bland annat rennäringen och länsstyrelsen under våren. Arbetsmodellen kallas designdialog och även kommunens tjänstemän och ungdomar kommer att ingå i gruppen som består av ungefär 30 personer. Det är första gången den här modellen testas i Jämtlands län och gruppens arbete ska vara klart om ungefär tre månader.

– Vi vet ju att olika grupper har olika krav och önskemål på vad Sylarna är och vad det kommer att användas till. Det som är så härligt med den här dialogen att vi bygger in den här förankringen redan på en gång och det ger en helt annan möjlighet att genomföra projektet, säger Andreas Gyllenhammar som är miljö- och klimatstrateg på Sweco.

Mattias Grapenfeldt från STF hoppas att ett bygge på Sylarna kan börja 2013.

När STF väl kommit överens med länsstyrelsen och rennäringen om hur en nybyggnation på Sylarna ska se ut, och när pengarna till ett bygge finns då är inte det så komplicerat menar Andreas Gyllenhammar.

– Vi skulle kunna bygga på månen idag, men här har vi känslig miljö, så vi måste naturligtvis minimera transporter och utsläpp, men när huset står där kommer vi att ha en väldigt miljöanpassad fjällstation, säger Andreas Gyllenhammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".