Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Åsarna

Arrendeförslag lämnas till samebyarna

Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 15.44
Många markägare är långt ifrån nöjda. Nu har ordföranden ledsnat och lämnar styrelsen. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek

En klar majoritet, mer än 75 procent av markägarna i Härjedalen har nu godkänt det arrendeförslag om vinterbete för renar som i dag läggs fram till de berörda samebyarna.

Avtalet innebära att rennäringen får nyttja skogsägarnas marker till en kostnad för 3 kronor per hektar.

Turerna har varit många, orden ibland hårda men nu har markägarna efter flera omtag och interna förhandlingar enats om ett förslag till de tre samebyarna det främst handlar om.

Det är Mittådalens- Handölsdalens och Tossåsens samebyar som i dag får ett förslag från markägarna. Totalt har man frågat 1700 skogsägare och en klart övervägande majoritet står nu bakom förslaget som säger att samebyarna får tillträde för vinterbete för en avgift på 3 kronor per hektar.

Medlingsgruppen som består av representanter från Skogsstyrelsen, Länsstyrelsen och Jordbruksverket träffar samebyarna i Åsarna under måndagen och lämnar över avtalsförslaget, sedan är det alltså upp till samebyarna att ta ställning till det hela.

Säger man ja till avtalet blir det en milstolpe i samarbetet mellan skogsägare och samebyar i Härjedalen. Säger man nej fortsätter sannolikt långbänken - ett bra tag till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".