Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
östersund

Gymnasister lär av Nicaragua

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 09.39
Hör om resan till Nicaragua
(3:59 min)
1 av 2
Gustav Söderberg, Magdalena Mattsson, Frida Palm och Erik Norelius Häggström ska alla följa med till Nicaragua. I bakgrunden Mikael Löfstrand som var med på resan förra året.
2 av 2
Lars Eriksson är spindeln i nätet när det gäller resorna till Nicaragua. Foto: Tobias Bernander, SR.

Fem särskoleelever från Östersund är på väg till Nicaragua. Resan är en del av ett längre samarbete mellan Palmcrantz-skolan och Los Pipitos, en nicaraguansk organisation som arbetar för funktionshindrades rätt i samhället.

I ett klassrum på Palmcrantzskolan sitter fem elever, två lärare och två assistenter. Eleverna läser olika program men går alla på gymnasiet i särskolan. Den 14 mars ska de åka till Nicaragua tillsammans, bo i familj och lära sig mer om livet i detta land. Alla utom Mikael, 20 år, som var där redan förra året.

- Det var en upplevelse. Ett minne för livet må jag säga, berättar han.

Spännande och roligt

Frida Palm är 18 år och läser hotell, restaurang och omvårdnad. Det är första gången hon åker så här långt, men nervös är hon inte.

- Det känns spännande och intressant och roligt, säger hon.

En viktig sak när man är ute och reser är förstås vad man ska ta med sig. Mikael tipsar om ordentliga skor. Erik Norelius Häggström, 17, tycker att det kan vara bra med lite finkläder också.

- Badkläder och shorts och skjorta och slips! säger han och tecknar samtidigt.

Bidrag och stipendier

Det är tredje året i rad som särskoleeleverna från Palmcrantz får möjlighet att besöka Nicaragua. Utbytet finansieras med stipendier och genomförs i samarbete med Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB). Spindeln i nätet heter Lars Eriksson. Han är lärare på industriprogrammet och undervisar till vardags i träteknik.

- Vi är glada att vi fått gehör för våra ansökningar. I fjol fick vi bland annat Olof Palme-stipendiet på sextio tusen kronor. Folke Bernadottes minnesfond har också varit med och bidragit, säger Lars Eriksson.

Samarbete är en förutsättning

Men ingenting hade varit möjligt utan den nicaraguanska samarbetspartnern Los Pipitos (ungefär "de små lärkorna"). Det är en organisation som arbetar för funktionshindrades rätt i samhället. Organisationen har funnits i mer än tjugo år och en av dem som var med och grundade den heter Rosa Montano.

Då, i mitten av 1980-talet, var hon tjugo år gammal och hade just fått en dotter med CP-skada.

- Jag var förtvivlad. Men två år senare var vi tjugoen föräldrar som gick samman och beslöt att bilda en förening för att hävda våra barns rättigheter, säger Rosa Montano på telefon från Managua, Nicaraguas huvudstad.

Viljan att förändra

Nicaragua var på 1980-talet ett fattigt land, härjat av politisk oro på gränsen till inbördeskrig. Rosa Montano och hennes kamrater byggde upp sin organisation från ingenting och idag finns man i nästan hela landet. Allt från skolverksamhet till opinionsbildning står på programmet.

- Vi är fler än sexton tusen familjer nu. Jag tror att vi kan lära ut att det inte alltid handlar om pengar, utan om viljan att förändra. Viljan att få andras rättigheter erkända i samhället, säger Rosa Montano.

Resan viktig ur ett värdegrundsperspektiv

Tillbaka till klassrummet på Palmcrantzskolan. Eleverna ser på en filmupptagning från förra årets resa och Lars Eriksson svarar på frågan om varför utbytet med Nicaragua är viktigt.

- Det är viktigt ur ett värdegrundsperspektiv. Att vi får se vad vi har här i Sverige, med skolan och all den omsorg som vi har, säger Lars Eriksson.

Tobias Bernander

tobias.bernander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".