Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
östersund

Lokal mat lockar utländska gäster

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 13.34
Ren-kebab lockar tyska gäster
(1:37 min)
1 av 2
En av de mathantverkare som serverar mat under Skogs-EM är Zara Andersson. Foto: Annelie Lanner/SR.
2 av 2
Särskilt de tyska gästerna imponerades av renskavskebaben. Foto: Annelie Lanner/SR.

Under Skogs-EM i skidskytte i Östersund den här veckan är det lokala matproducenter som har lagat den mat som bjuds. Renkebaben som serverades lockade särskilt de tyska gästerna.

Kön ringlade lång framför det tält på skidstadion där Zara Andersson tillagade renskavswok i tunnbrödsstutar. Mest imponerade var de tyska besökarna, som tog massor av foton av stekhällen där renskaven tillagades.

– Vi försöker ju sprida budskapet om renköttet och kulturen och då är det ju verkligen viktigt att synas, och det gör vi ju verkligen här, säger Zara Andersson.

Skogs-EM är en kombination av skidskyttetävlingar och studiebesök med skogsanknytning och har lockat runt tusen deltagare till Östersund. Under tävlingarna har Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, samlat lokala mathantverkare som ska stå för cateringen under Skogs-EM. På så sätt vill de försöka marknadsföra de lokala mathantverkarna och det är också en del i arbetet som pågår i år då Östersund utsetts till Sveriges mathuvudstad.

– Det här är en fantastisk möjlighet att visa vilka alternativ det finns till traditionell catering, säger Ing-Marie Jirhed vid LRF, som hållit i matarrangemanget.

Förutom renskavskebab har Skogs-EMs deltagare också fått smaka på bröd bakat på jämtländskt vete, vilket är mycket ovanligt, eftersom det har varit svårt att odla vete här.

Maten har också serverats på en speciell lokalproducerad tallrik av spån.

– Tallriken har varit mycket uppmärksammad, och det som är så bra är att när man har ätit upp, så slänger man den bara i elden, säger Ing-Marie Jirhed vid LRF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".