Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vålådalen

Samebyar kan kollapsa med fler vargar

Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 15.25
"Varg i renskötselområden går inte ihop"
(1:39 min)
1 av 2
Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
2 av 2
Linda Erson, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Jämtland. Foto Marcus Frånberg/ P4 Jämtland

En fördubbling av vargstammen till 450 individer kan innebära slutet för en del samebyar. Det säger Svenska Samernas Riksförbund, efter att statens rovdjursutredare presenterat en tänkbar siffra på vargstammens storlek i framtiden.

Det har visat sig genom åren att rennäringen har drabbats svårt av en eller flera vargar. Renar dödas och ofta sprids hjordarna över stora områden.

– Varg i renskötselområden går inte ihop, så mycket kan vi konstatera. Det är inte bara vargen utan det är flera orsaker, men fler vargar kan göra så att en del samebyar kollapsar, säger Jenny Wiik-Karlsson, Svenska Samernas Riksförbund.

Mer skyddsjakt
Länsstyrelsen har i dag bland annat skyddsjakt som ett medel att motverka problemen och blir det fler vargar och mera skador kan det bli mera av det, säger Linda Erson, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Jämtland län.

För och emot
Svenska naturskyddsföreningen är klart positiva att det nu finns en siffra att förhålla sig till och att omkring 450 djur kan vara ett långsiktigt hållbart antal. Svenska jägarförbundet är däremot starkt kritisk och säger att ett så stort antal inte kommer att fungera i Sverige.

Delmål
I dag finns ett delmål för vargstammen på 210 individer, något som nu är uppfyllt, men för att stammen på sikt ska vara livskraftig måste den öka. Antalet 450 vargar är en siffra som ännu inte är helt fatställd men första juli 2012 ska statens rovdjursutredare Lars-Erik Liljelund presentera både antalet djur och hur man ska gå till väga för att säkerställa en frisk varsgstam på sikt. I dag är vargarna svårt inavlade och cirka 30 procent har genetiska skador. Den siffran måste ner till 10 procent. För att det ska gå måste 1-2 vargar vandra in i landet under 20 år. Något som i dag är svårt då djuren ofta passerar renbetesområden och riskerar att bli skjutna vid så kallad skyddsjakt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".