Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Brandsäkerhet

Skolor brister i brandsäkerhet

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 06.42
Storsjöskolans rektor Eva Grundberg jobbar med brandsäkerhet varje dag
(1:35 min)
1 av 4
Eva Grundberg, rektor på Storsjöskolan. Foto Marcus Frånberg
2 av 4
Brandsläckare. Arkivfoto SVT Bild
3 av 4
Klicka för grafik - brister i brandsäkerhet
4 av 4
Blockerad brandpost. Foto Marcus Frånberg

Det är stora brister i brandsäkerheten i länets skolor. Efter en granskning av alla skolor var det bara 2 av 92 skolor som klarade sig utan anmärkning.

De största problemen finns i de utrymningsvägar som ska vara väl skyltade och helt fria. Ofta finns det möbler, redskap och sopor framför en nödutgång, ibland är dörrarna till och med låsta. En bra skyltning saknas också många gånger, de kan ha tagits bort, skymts på något vis eller ramlat ned, men det förekommer också att skyltarna är missvisande.

66 av skolorna i länet fick anmärkningar på utrymningsvägarna vid den senaste tillsynen av räddningstjänsten, larmutrustning fick 19 anmärkningar.
– Dessa två punkter är av yttersta vikt om det skulle börja brinna. Det säger Håkan Olsen, chef vid den förebyggande avdelningen vid Jämtlands räddningsförbund.

– Vi gör tillsyn med några års mellanrum, men det är skolan som har det yttersta ansvaret. Det finns program för så kallad egenkontroll och en del skolor har kommit långt i det arbetet, men vissa har mycket kvar att göra.

– Att 85 av 92 skolor hade anmärkningar på larm och utrymningsvägar är självklart alldeles för mycket, säger Håkan Olsen.

Här i länet brinner det, statistiskt sett, i en skola ungefär varannan månad och i hela landet mer än en skola varje dygn, allt till en kostnad av omkring en halv miljard kronor per år.

Det hjälper inte bara med ett bra säkerhetssystem, det handlar kanske ännu mera om att förebygga bränderna. Då 80-90 procent av bränderna är anlagda handlar det mera om att få eleverna att känna något positivt för sin skola.
– Det börjar ofta med klotter, lättare skadegörelse som sedan ökar och inte allt för sällan slutar med att någon tänder eld, säger Håkan Olsen.

Därför samarbetar nu polis, räddningstjänst, försäkringsbolag och kommuner om mera förebyggande arbete. En mysig hel och ren skola rejält minskar risken för en anlagd brand.

Vid Storsjöskolan i Östersund har man kommit en bra bit på väg med att regelbundet se till säkerheten. Bland annat finns en person som har ansvar att se över systemen.
– Vi har utrymningsslussar som vi ofta hittar saker och utrustning i. När vi tittar till en utgång kan den vara helt fri men dagen efter kan det vara stopp, så vi måste se till allting mycket ofta, säger Eva Grundberg som är skolans rektor.

Fråga

Skolornas skyldigheter

  • 1 januari 2004 trädde Lagen om skydd mot olyckor i kraft. Den lägger ansvaret för brandskyddet  på den enskilde fastighetsägaren eller nyttjanderättshavaren. När det gäller skolor ligger ansvaret för brandskyddet alltså delat på skolledningen och kommunernas fastighetsavdelningar.
  • Skolor måste bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Det vill säga att dom fortlöpande måste bedöma vilka brandrisker som finns på skolan och identifiera åtgärder. Till exempel upprätta en brandskyddspolicy, utbilda personal och elever i hur man ska agera om det börjar brinna, upprätta regler och rutiner för brandskyddet, samt regelbundet kontrollera och dokumentera hur det fungerar.
  • Enligt lagen behöver skolor inte ha något brandlarm. Det dom däremot måste ha är ett utrymningslarm. Skillnaden på ett brandlarm och ett utrymningslarm är att ett brandlarm sätter igång automatiskt när det känner av röklukt, ett utrymningslarm startas oftast manuellt genom att någon trycker på en knapp. Räddningstjänsten menar dock att många gånger är det att föredra att ha ett automatiskt brandlarm som är vidarekopplat till räddningstjänsten.
  • När det gäller utrymningsvägar ska dessa vara lättöppnade och utåtgående, dom får inte vara blockerade eller låsta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".