Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Cryptosporidium

Östersund hjälper parasitdrabbade Skellefteå

Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 16.39
Historien upprepar sig nu i Skellefteå
(1:33 min)
Foto: Scanpix

”Skaffa dubbelt så mycket flaskvatten som ni brukar sälja.” Det är rådet från affärerna i Östersund till kollegorna i Skellefteå för nu tycks de ha drabbats av samma tarmparasit som härjat i Östersund.

Butiker i Skellefteå har börjat ringa till Östersund för att ta reda på hur mycket vatten de ska köpa in. 

– Vi sålde ungefär dubbelt så mycket flaskvatten under tiden som man var tvungen att koka vattnet i Östersund, säger Daniel Faxing på Ica Maxi i Östersund.

Han berättar att det i början var svårt att avgöra hur mycket som skulle gå åt. Den första helgen efter uppmaningen att koka vattnet tog det slut överallt, strax efter köpte hans affär hem en hel billast med vatten och det gick åt.

– Vi säljer fortfarande mer flaskvatten än vi gjorde före parasiten, säger han.

Även om det var en god affär så önskar han inte att Cryptosporiden kommer tillbaka. Det var alldeles för jobbigt för många och Daniel Faxing känner flera som var väldigt sjuka av tarmparasiten.

Stora likheter
Det finns stora likheter mellan vad som händer i Skellefteå nu och vad som hände i Östersund i vintras. Misstanken om Cryptosporidium uppstod efter att ovanligt många varit magsjuka och även i Skellefteå tar man kommunens dricksvatten från ytvatten, Skellefteälven. I Skellefteå finns heller inget UV-filter i det reningsverk som levererar vattnet.

13 på sjukhus
Natten till idag var tretton personer inlagda på sjukhus med misstänkt parasit. Prover från dricksvattnet har skickats och man väntar svar i morgon torsdag. Smittskyddsläkaren i Jämtlands län, Mikael Widerström, har haft tät telefonkontakt med sin kollega i Västerbottens län, Stephan Stenmark. Det har varit många frågor kring rutinerna på sjukhus, hur man skaffar dricksvatten och ser till att ingen dricker av kranvattnet, hur man ska hantera maten på sjukhuset och arbetet i samband med dialys.

Kommunen hjälper till
Östersunds kommun har också erbjudit sig att hjälpa till med sina färska erfarenheter.

– Det vi vill veta är ju vad som varit bra och mindre bra och vad vi kan dra för slutsatser av det, säger Christina Sundin Johnsson som är kommunchef i Skellefteå.

Det man gjorde i Östersund måste kanske göras i Skellefteå men man behöver inte upprepa misstag eller göra onödiga saker.

– Vi är glada för att få hjälp genom hela processen och om det finns möjlighet att någon från Östersund kommer hit så är det jättebra, säger Christina Sundin Johnsson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".