Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
cryptosporidium

Parasiten kan ha gett kroniska sjukdomar

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 05.33
Parasiten kan ha gett kroniska besvär
(0:57 min)
1 av 2
Så här ser parasiten Cryptosporidium ut, en parasit som härjade i Östersund och orsakade svår magsjuka. Foto: Marianne Lebbad/ Smittskyddsinstitutet
2 av 2
Östersunds sjukhus. Foto: Jessica Brander

Parasitutbrottet i Östersund i vintras kan ha orsakat kroniska sjukdomar hos vissa patienter. Därför frågar man nu alltid de som söker vård för magbesvär vid Östersunds sjukhus om de varit smittade av cryptosporidiumparasiten.

I vintras då tusentals människor smittades med parasiten cryptosporidium drabbades vissa mer än andra - barn, sjuka eller de med nedsatt immunförsvar tillhörde de mest utsatta grupperna. En del magåkommor kan vara en utlösande faktor till att drabbas av andra, ibland kroniska sjukdomar och cryptosporidiumsmitta är en av dem.

Flera fall utreds

Barnkliniken har flera fall där man nu utreder om det kan vara cryptosporidiumsmitta, som har orsakat de nuvarande sjukdomarna, säger Urban Tirén som är chef på barnkliniken.

Det finns ännu inga resultat eller siffror på hur det ser ut, men man sammanställer nu alla fakta och testresultat för att kunna bena ut om det är cryptosporidiumparasiten som ger efterverkningar som kroniska mag- och tarmsjukdomar.

Internationell konferens tar upp smittan

I juni hålls en medicinsk konferens i Haag för barnläkare, där ska resultaten från Östersunds sjukhus presenteras och då kan man förhoppningsvis hitta samband med liknande fall i andra länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".