Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
25 år sen Tjernobyl

Hälften vill ha kärnkraft

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 05.00
Hälften av dagens 25-åringar vill ha kärnkraft
(1:14 min)
1 av 2
Klicka på bilden för hela grafiken
2 av 2
Klicka på bilden för hela grafiken


Hälften av dagens 25-åringar är positiva till kärnkraft. Det visar en undersökning bland som SIFO gjort för Sveriges Radio, bland dem som föddes 1986, d v s samma år som Tjernobylolyckan inträffade.

Enligt undersökningen tycker 49 procent av dem som svarade att Sverige ska ha kärnkraft, men också att 38 procent inte vill ha det. Och på Mittuniversitetet i Östersund var det svårt att hitta någon 25-åring som tog kärnkraften i försvar.
-- Jag anser att vi bör avveckla. Det finns möjligheter till andra energikällor och då ska vi använda dem, säger Ellika Bystedt som läser socionomprogrammet. 

86:or i de drabbade länen
SIFO har undersökt inställningen till kärnkraft bland ett urval av dem som föddes 1986 i Jämtland, Gävleborg, Uppland och Västerbotten, alltså de län som drabbades värst av radioaktivt nedfall efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl för tjugofem år sedan. Resultaten påminner mycket om de resultat SIFO fick för en dryg månad sedan då man undersökte inställningen till kärnkraft bland svenskar i allmänhet.

Både för- och nackdelar
13 procent uppgav att de var tveksamma eller inte visste vad de tyckte. Robin Offermo läser tekniskt basår och tycker att kärnkraften i och för sig bör avvecklas på sikt men att verken kan få finnas kvar tills vidare
– Man ser både för- och nackdelar med det. Kärnavfallet är ju det värsta, att man ska bryta uran ur berget. Det skadar ju arbetarna. Men just kärnkraftverken i Sverige är jag inte så orolig för, säger Robin Offermo.

Skillnad på Japan och Sverige
SIFO har också undersökt om tjugofemåringarnas inställning till kärnkraft har påverkats av katastrofen i Fukushima tidigare i vår. Men mer än hälften uppger att så inte är fallet.
– Att satsa på kärnkraft i Japan är väl dumt. Det är ju ett jordbävningsdrabbat område. Men jag tycker att vi har en helt annan situation i Sverige, säger Robin Offermo.

Tobias Bernander
tobias.bernander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".