Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skogsskador

Spaning efter granbarkborre gav besked

Publicerat söndag 24 april 2011 kl 09.43

Granbarkborrens härjningar i länet är nu kartlagda och det krävs snabba åtgärder i vissa områden för att minska spridningen. De norra och östra delarna är mest drabbade.

Hösten 2010 hittades angrepp av granbarkborrens härjningar i Västernorrland och strax därefter även i Jämtland. Under vintern är det svårt att se skadorna från marken, därför har man under mars månad använt helikopter för att överblicka skadorna över större områden.

Norra och östra Jämtland mest drabbat
De stora skogsägarna, det vill säga skogsbolagen samt Norrskog fick både positiva och negativa resultat av kontrollen.

SCA som flög över sina skogar i Jämtland såg att skadorna var mindre än befarat men omkring 35 bestånd var skadade så dessa ska granskas vidare från marken.

Norrskog rapporterade att det fanns skador spridda i hela Jämtland utom i ett område väster om linjen Krokom - Föllinge som visade på små skador. I norra Jämtland med en koncentration kring Tåsjö, Flåsjön och Backe fanns stora arealer skadad granskog. Även i östra Jämtland var granskogar svårt drabbade. Älvdalarna visade sig hysa mer skadad skog än högre belägna områden.

Enligt Ulf Moe vid Norrskog, finns det skador i centrala och södra Jämtland som bör åtgärdas även om skadorna idag inte är så alarmerande.

Skogsbolaget Holmen har mest flugit över sitt innehav i Hälsingland och inte hittat anmärkningsvärt mycket skador där, samtidigt som Sveaskog alltså rapporterar om svåra skador i östra Jämtland.

Viktigt att få ut skadat virke
P-O Ringnér vid Skogsstyrelsen ger slutsatsen att granbarkborren måste bekämpas och en samordning av det ska göras. Insatserna bör koncentreras till de svårast drabbade områdena i norra och östra Jämtland.

Alla som har skadad skog bör i möjligaste mån vara med i bekämpningsarbetet. Det virke som avverkats och som ligger i skogen måst bli utkört i tid så att inte en ny generation barkborrar kommer ut och gör skadan än värre. Skogsstyrelsen uppmanar skogsägarna själva att kontrollera sina äldre granbestånd och hyggeskanter.

Vikten av att följa försommarens utveckling av granbarkborre angreppen kan inte nog betonas och det gäller för alla skogsägare att vara observanta, konstaterar P-O Ringnér vid Skogsstyrelsen i en sammanfattande rapport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".