Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten
25 år sen Tjernobyl

Renkött kasseras fortfarande

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 04.45
Fortfarande kasseras renar på grund av Tjernobyl säger Sören Långberg
(2:00 min)
Det var hemskt att kassera renar, säger renägaren Marianne Persson. Arkivfoto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR.

Rennäringen påverkas fortfarande av Tjernobylolyckan för 25 år sedan, när radioaktivt nedfall föll över bland annat länet.

När förra slaktperioden var slut hade sammanlagt 57 renar helt fått kasseras, eftersom de innehöll för höga så kallade bequerel-halter. Och det är en väldigt liten del, säger Sören Långberg som är rennäringskonsulent på Sametinget.
– Det är väldigt få renar som kasseras nu jämfört med hur många renar som slaktades och jämfört med hur många som fick kasseras direkt efter olyckan, säger rennäringskonsulenten Sören Långberg på Sametinget.

Bequerelhalten i de renar som slaktas mäts fortfarande. Sammanlagt slaktades drygt 52 000 renar under slaktåret 2009/2010, så de 57 som fick kasseras utgör en försvinnande liten andel. Första året efter olyckan kasserades drygt 73 000 renar som renägarna fick ersättning för. Det första året var den godkända halten 300 bequerel, men den höjdes senare till 1500 bequerel. 

För att sänka halterna i renköttet stödutfodras en del renar fortfarande. Det innebär att de får annan föda än den renlav, som de annars skulle äta, och som ibland fortfarande innehåller höga bequerel-halter. Renslakten sker också tidigare på hösten så att renarna inte börjat äta vinterfödan renlaven.
– Det är ju fortfarande ett merarbete för alla som håller på med renskötsel, säger Sören Långberg.

Den svenska staten har ersatt renägarna ekonomiskt efter Tjernobyl-olyckan, både för kasserade renar och för stödutfodringen. Sammanlagt har det kostat staten över en halv miljard kronor.

Renägarna drabbades också själva. Dels vistades de i de områden där det radioaktiva nedfallet var stort och dels åt de mycket livsmedel som innehöll höga halter radioaktivitet. Efter olyckan mättes hur stor del radioaktivitiet de själva innehöll, men nu har halterna minskat kraftigt. Här i länet är det renägarna i norra Jämtland som drabbades hårdast av nedfallet från Tjernobyl. Marianne Persson i Jiingevaerie sameby är glad över att hon slapp se när renarna kasserades.
– Det gjordes ju på slakteriet och jag är hemskt glad att jag slapp se det, säger Marianne Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".