Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skolan

Autistiska barn väntar fortfarande på besked

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 16.33
Mamman: ”Det brinner i knutarna ordentligt nu, vi vill ha information”
(1:31 min)
Sara Jordahl är orolig för vad som väntar hennes son Matti. De har fortfarande inte fått några besked om hur det blir när den nya skollagen börjar gälla. Foto: Billy Abraha

Från och med nästa termin får inte autistiska elever gå kvar i särskolan. Men föräldrar vet inte än vilken skola som deras barn ska gå i.
– Det brinner i knutarna, säger Sara Jordahl, mamma till autistiske Matti.

Precis som P4 Jämtland tidigare har rapporterat om kommer autistiska barn som inte är utvecklingsstörda, inte få gå kvar i särskolan. De blir istället tvungna att gå i en vanlig skola, enligt den nya skollagen, som börjar gälla den 1 juli.

Men det är fortfarande oklart om vad som händer med de barn och ungdomar som berörs av den nya lagen i Östersund. Föräldrarna har helt enkelt inte fått något besked än, och de vet inte vilken skola barnen ska gå i.
– Det brinner i knutarna ordentligt nu. Det är snart maj, men vi föräldrar har inte fått någon information än. Som förälder vill jag vara med och påverka och förstå vad som kommer att hända, säger Sara Jordahl.

Inga övergångsregler
Idag finns det inga övergångsregler. När nästa termin börjar ska lagen börja gälla, och då får Matti inte gå kvar i särskolan. Att det inte finns några övergångsregler är Sara Jordahl kritisk till. Men enligt utbildningsministern Jan Björklund är det kommunens ansvar att övergången från särskolan till den vanliga skolan blir så smidig som möjligt.

Ingela Ferm är verksamhetsplanerare vid barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Hon säger att man i nuläget inte vet exakt hur många barn och ungdomar som berörs av den nya lagen, men att kommunen håller på att gå igenom det just nu.

"Är orolig"
Sara Jordahl tror att den nya skollagen kan få förödande konsekvenser för hennes son, Matti.
– Om han inte är i en trygg miljö som är anpassad för att passa hans funktionshinder så kan det resultera i att hans autistiska drag förstärks. Jag är orolig för att det kan hända om Matti hamnar i en vanlig skola, säger hon.

Den 4 maj ska Sarah Jordahl på informationsmöte. Där hoppas hon få reda på vilken skola som Matti kommer att få gå i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".