Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skogsbruk

Naturskyddsföreningen: "Granska skogsbruket"

Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 17.26
Skogsstyrelsen får kritik
(1:31 min)
Naturskyddsföreningen är kritisk mot Skogsstyrelsen, och anser att myndigheten inte granskar skogsbruket ordentligt. "Vi har en avreglerad skogspolitik som handlar om frihet under ansvar", säger Anna Möller, distriktschef på Skogsstyrelsen i östra Jämtland. Foto: Billy Abraha

Värdefull skog avverkas på grund av bristande kontroller. Det menar Natursskyddsföreningen som kritiserar Skogsstyrelsen för att inte göra sitt jobb.

– Det är en fråga om resurser, säger Anna Möller, distriktschef på Skogsstyrelsen i östra Jämtland.

Enligt Anna Möller vill Skogsstyrelsen vara ute i större utsträckning än vad man är idag. Men det saknas resurser.

Idag åker myndigheten endast ut och tittar på fem procent av de avverkningsanmäklningar som kommer in. Det betyder att det sker missar. Att de ger skogsföretag ett godkännande om att avverka skog, men att den skog som då avverkas är viktig för mångfalden eller har höga naturvärden.
– I mångt och mycket är det en resursfråga, men visst ser vi hellre att vi skulle vara ute mer än vad vi är idag, säger Annan Möller.

Värdefull skog avverkas
37 procent av hyggena idag lever inte upp till skogsvårdslagens krav om miljöhänsyn. Det innebär att värdefull skog avverkas.

Men än så länge finns ingen fällande dom mot någon som har brutit mot lagen, och det beror på att ingen kan åtalas om inte Skogsstyrelsen har varit ute och lagt ett förbud innan träden sågas ner. Eftersom att Skogsstyrelsen är ute så pass sällan vet myndigheten inte alltid var de värdefulla skogsområdena är.

Istället för att vara ute på avverkningsanmäklningarna har Skogsstyrelsen valt en annan väg. Det handlar om att via utbildning och information nå ut till skogstjänstemännen.

"Avreglerad skogspolitik"
Sett till hur skogsvårdslagen är utformad idag ligger ansvaret hos de företag och markägare som avverkar skog.
– Vi har en avreglerad skogspolitik som handlar om frihet under ansvar. Det är upp till markägarna att visa att de klarar av sitt ansvar att följa skogsvårdslagen, säger Anna Möller.

Malin Sahlin, ordförande för Naturskyddsföreningens i Åre, är kritisk till Skogsstyrelsens arbete.
– De måste börja granska skogsbruket i högre utsträckning än vad de gör idag. Det här med frihet under ansvar fungerar inte, friheten är alldeles för hög, och bolagen har nu visat i många år att de inte klarar av den här friheten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".