Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Handhygienens dag

Östersunds sjukhus med handhygien i fokus

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 16.27
Sjuksköterskan: ”Svårt att säga hur ren man är”
(1:29 min)
UV-ljuset visar var på händerna som det kan finnas bakterier. Där det inte är helt vitt finns fortfarande risken för bakterier trots användning av handsprit.

Den femte maj är handhygienens dag och vikten av att tvätta händerna ordentligt uppmärksammades därför av Östersunds sjukhus.

– Så fort du har tagit på ett dörrhandtag finns mikroorganismer, säger Barbro Forsberg, hygiensjuksköterska på Östersunds sjukhus.

Handhygienens dag är en kampanj som världshälsoorganisationen WHO ligger bakom. Syftet med kampanjen är att minska vårdsrelaterade infektioner. Därför upplyste Barbro Forsberg och henens kollegor både personal inom landstinget och sjukhusets besökare om hur viktigt det är att ha en god handhygien.

"Viktigt att tvätta händerna"
Personer fick även möjligheten att via UV-ljus se var på händerna som det kan finnas bakterier.

Barbro Forsberg betonar hur viktigt det är tvätta händerna efter ett besök på toaletten.
– Så fort du har tagit på ett dörrhandtag igen så har du mikroorganismer på händerna. Men du har i alla fall reducerat antalet bakterier, så risken att du ska sprida en smitta både till dig själv och andra är minimerad, säger hon.

"Två kilo bakterier"
Men alla bakterier som vi människor har är inte farliga. De kan tvärtom vara väldigt nödvändiga.   
– Vi har mycket bakterier, och det ska vi också ha för de skyddar oss. Sammanlagt har vi ungefär två kilo bakterier, och de flesta finns i tarmen men mycket har vi även på utsidan av huden, säger Barbro Forsberg.

"Rätt bakterier på rätt ställe"
Hon berättar att när vi får en infektion kan det till exempel vara så att våra egna bakterier hamnar på fel ställe. Att exempelvis någons tarmbakterier hamnar i urinvägarna, och då kan man få en urinvägsinfektion.
– Därför är det viktigt att ha rätt bakterier på rätt ställe, säger Barbro Forsberg.

Totalt har drygt 12000 sjukhus i 146 länder gått med i det WHO-ledda projektet, där Sverige är ett av länderna. Östersunds sjukhus har varit med sedan starten år 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".