Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
utbildning

Fortsatt skyttesatsning i Strömsund

Publicerat fredag 6 maj 2011 kl 06.43
Skyttegymnasiet i Strömsund. Foto Jennie Wennberg/SR

Skyttegymnasiet i Strömsund mister sitt riksintag i höst, men Skolverket godkänner att skyttegymnasiet fortsätter så länge det finns tillräckligt många elever. Inför hösten har så många sökt att skytteutbildningarna blir kvar i alla fall tre år framåt.

Skolstyrelsen har godkänt skolans begäran om att när riksintaget försvinner i stället få bedriva nationell idrottsutbildning, NIU. Det betyder att så länge skolan har tillräckligt många elever som vill gå skyttegymnasie kommer verksamheten finnas kvar, men på regional nivå.

Eleverna Erik Olsson från Dalarna och Lotten Johansson från Uppsala som går andra respektive tredje året på skyttegymnasiet i Strömsund tycker att det är tråkigt att riksintaget försvinner.

– Det är synd att Aleholmsskolan i Sävsjö blir riksidrottsgymnasium i stället för Strömsund eftersom det är väldigt kompetenta lärare och bra utvecklings möjligheter för eleverna här, säger Erik.

Mer träning i Strömsund
Lotten säger att hon tror att många i södra Sverige är glada över flytten, just för att det är fler från de södra delarna än från Norrland som går skytte. Men hon tror också att satsningen från elevernas sida kommer vara starkare hos dem som går skytte uppe i Strömsund. Det menar hon är för att de eleverna har längre till sina hemkommuner och inte kan åka hem varje helg. Och därför kommer de i stället tillbringar även lördag och söndag i skyttehallen och tränar.

– Jag tror att det kommer bli en mer ren satsning på skyttet här uppe än vad det blir nere i Sävsjö. För de eleverna kan åka hem varje helg och åker man fram och tillbaka blir det inte så mycket tid att träna på. De som går skytte här uppe har inte samma möjlighet att åka hem och är då i skyttehallen och tränar även under helgerna, säger hon.

Kärvare ekonomi utan riksintaget
En av skillnaderna som blir till hösten när Hjalmar Strömerskolan nu blir nationellt idrottsgymnasium i stället för riksidrottsgymnasium är att skolan inte längre kan erbjuda platsgaranti till de program som skytteeleverna vill gå parallellt med sin skytteutbildning, på samma sätt som de kunde när de var ett riskidrottgymnasium. Om inte elevens hemkommun och kommunen som har skyttegymnasiet, i det här fallet då Strömsunds kommun, skriver ett samverkansavtal. Med det menas att hemkommunen betalar Strömsunds kommun 15,000 kronor per elev och år. I så fall kommer även de elever som söker till nationell idrottsutbildning att garanteras en plats på det valda programmet. Förutsatt att de har betyg som uppfyller intagnings kraven.

Skyttegymnasiet i Strömsund kommer inte heller längre få det bidrag som låg på 30,000 kronor per elev och år som de tidigare fått av riksidrottsförbundet.

Ingen skillnad på utbildningsinnehållet
Rektor på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund säger dock att eleverna som börjar på skyttegymnasiet till hösten inte behöver vara oroliga över att utbildningen ska blir lidande av att riksintaget flyttas.

– Eleverna som börjar på nationell idrottsutbildning nu i höst kommer få samma utbildning som de som går riksidrottsgymnasiet nu. Och de som går andra och tredje året kommer gå klart inom riksidrottsgymnasiet. Vi kommer inte göra någon skillnad på eleverna, säger han.

Jennie Wennberg/SR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".