Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lokal mat

Snårig väg till lokal mat i skolorna

Publicerat fredag 6 maj 2011 kl 16.42
"Pannkakan kommer från Italien och potatisen från England"
(1:39 min)
1 av 3
Det här var det godaste vi fått på fem år säger eleverna på Marieby skola. De fick wokad kycklinggryta när Eskil Erlandsson kom på besök. Foto: Britt-Inger Hellström/SR
2 av 3
Elever på skolan i Marieby väntar både på mat och minister. Dagen till ära lagades och serverades maten utomhus. Foto: Britt-Inger Hellström
3 av 3
Eskil Erlandsson, Landsbygdsminister, och centerpartiets riksdagsledamor Per Åsling njuter av skolmaten i Marieby. Foto: Britt-Inger Hellström/ SR

Mitt i matriket Jämtland erbjuds skolbarnen pannkakor, kött och annan mat som ibland rest över flera nationsgränser innan den hamnar på tallriken i skolbespisningen. Hårda regler för upphandlingar är en av orsakerna.

Varför kommer maten så långt bort ifrån? Främst handlar det om lagen om offentlig upphandling som kommunerna är tvungna att följa, där lägst pris vinner. Har man ställt upp de kvalitetskrav som man vill ha så kan man inte göra ett tillägg om att till exempel potatisen ska komma ifrån någon speciell plats.

Ministerns råd
Men vill en skola köpa mer närodlat så kan det gå att påverka genom att man splittar upp inköpen på olika varusorter, det sa landsbygdsminister Eskil Erlandsson när han besökte Marieby skola på fredagen.

– Det är just vad vi gjort, men det är inte lika lätt i praktiken, det säger Ricky Karström som är chef för måltidsservice i Östersunds kommun.

– Jag skulle gärna se att vi kunde handla lokalt till god kvalitét och till rimligt pris, men i dag är det svårt.

Lagändring
Länets matambassadör Fia Gulliksson säger att man måste lätta upp reglerna. Bland annat genom att höja gränsen för när en upphandlingen måste ut på anbud, från dagens summa på 200 000 kronor till 500 000 kronor.

Privat handel kan påverka mera
Ricky Karström, chef för måltidsservice i Östersunds kommun, gjorde en beräkning på den totala matkonsumtionen i länet och fann att den offentliga delen bara är cirka 5 procent av hela marknaden. Han säger att så länge vi har de nuvarande skarpa reglerna och lokala producenter som har svårt att leverera stora volymer är det inte helt lätt nöt att knäcka.

Britt-Inger Hellström
britt-inger.hellstrom@sr.se

Marcus Frånberg
marcus.franberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".