Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skatteutjämningssystemet

Oro när kommunernas pengar ska omfördelas

Publicerat lördag 7 maj 2011 kl 12.35
"Dagens system är inte rättvist"
(1:19 min)
1 av 2
Björn Sundström har varit med och tagit fram det nya förslaget till hur skatteutjämningssystemet ska fungera. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
2 av 2
Nu är Bräcke kommuns ekonomichef Henrik Kvist oroad. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR

Ta från de rika kommunerna till de fattiga - det är grundtanken i skatteutjämningssystemet. Men nu ska systemet göras om, och det kan få tuffa konsekvenser i många kommuner. Bräcke hör till de stora förlorarna.

En ny utredning vill omfördela pengar och anpassa systemet efter det samhälle vi har idag. Tanken är att skapa ett mer rättvist system. Björn Sundström som varit huvudsekreterare i utjämningskommittén hör redan att de kommuner som tappar stöd klagar högljutt, men de har fel perspektiv menar han. De måste inse att de tidigare varit ekonomiskt överkompenserade, säger han.

– Samhället har förändrats radikalt, det nuvarande systemet bygger på gamla uppgifter. Framförallt barnomsorgen var tidigare storstädernas behov, nu har alla samma inskrivningsgrad.

Kan du berätta hur ni vill att systemet ska förändras?

– Inkomstutjämningen, alltså att utjämna för att vi tjänar olika i olika delar av landet, inom den delen föreslår vi inga större förändringar. Förändringarna sker i det vi utjämnar för barnomsorg och individ-familjeomsorg. Det finns sociala problem över hela riket nu, till skillnad från för tjugo år sedan. Nu har vi också rättighets- och skyldighetslagstiftning som påverkar. Barnomsorg behövs på samma sätt överallt, det ger omfördelningseffekter - det går pengar från de som tidigare haft mycket till de som behöver de här pengarna, förklarar Björn Sundström.

Bräcke är förlorare
Förändringarna i utjämningssystemet föreslås träda i kraft 1 januari 2013. Nu ska utredningen ut på remiss till kommuner och landsting. Bräcke kommun är en av de kommuner som nu lär slipa argumenten, för de hör till förlorarna. Minus 1000 kronor per invånare, det är mycket pengar och ekonomichefen Henrik Kvist är oroad.

– Det är bekymmersamt, ytterligare en utmaning att hantera tillsammans med de övriga demografiska utmaningarna. Tar man allt sammantaget handlar det om cirka sju miljoner, det vill säga tjugo tjänster om man ska översätta det till något konkret, säger Henrik Kvist.

– Nu får våra politiska företrädare titta på förslaget och ge synpunkter på det, fortsätter han.

Men Björn Sundström från utjämningskommittén tycker att det är fel att tala om vinnare och förlorare.

– Det är många kommuner just nu som beter sig så att man tittar på slutsiffran för att se om man är vinnare eller förlorare i förhållande till hur man hade det tidigare. Det är ett felaktigt sätt att jämföra, anser jag. Om man ser till systemet i helhet så försöker vi se vilka behov kommunerna har inom äldreomsorg, barnomsorg, individomsorg och grundskola, vi strävar efter likvärdiga förutsättningar efter behov, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".