Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Friskvård

Länsborna sitter för stilla

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 09.05

Mer än var tionde invånare i länet, 11 procent, har en stillasittande fritid.

De löper därmed en ökad risk att drabbas av bland annat hjärt-kärlsjukdomar, benskörhet och typ-2 diabetes. Det visar en ny sammanställning som Statens folkhälsoinstitut gjort i samband med satsningen Ett friskare Sverige, som startar i dag och pågår veckan ut.

De 11 procent som har en stillasittande fritid är fysiskt aktiva mindre än två timmar per vecka på fritiden. Det är något färre än i landet som helhet, där motsvarande siffra är 14 procent.
– I takt med att arbetslivet har förändrats så att många har stillasittande jobb blir det allt viktigare att vi rör oss i vardagen och på fritiden. Genom att vara fysiskt aktiv i minst 30 minuter varje dag ökar vi chansen att må bra nu och i framtiden, säger Helene Olsson, folkhälsosamordnare på Jämtlands Läns Landsting.

Det är sedan tidigare känt att det finns tydliga samband mellan otillräcklig fysisk aktivitet och fetma, typ-2 diabetes, hjärt-kärlsjukdom och förtida död. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är stillasittande den fjärde vanligaste orsaken till förtida död i höginkomstländer. Ny forskning visar dessutom att långa stunder av stillasittande kan vara en riskfaktor oavsett hur fysiskt aktiv man är i övrigt.
– Det kan vara svårt att hitta bra vanor i vardagen, men det krävs inte så mycket för att man ska kunna minska sitt stillasittande och få in mer rörelse. Samtidigt har samhället en viktig roll i att skapa förutsättningar för fysisk aktivitet. Exempelvis kan kommunerna underlätta genom att satsa på gång- och cykelvägar, motionsslingor och belysning, säger Pia Lindeskog chef för avdelningen för levnadsvanor och livsmiljö på Statens folkhälsoinstitut.

Under denna vecka, den 9 -15 maj, uppmärksammas vikten av goda matvanor och fysisk aktivitet under parollen Ett friskare Sverige. På uppdrag av regeringen samordnar Statens folkhälsoinstitut aktiviteterna under veckan tillsammans med en rad aktörer på lokal och regional nivå.

Uppgifterna om stillasittande bygger på Folkhälsoinstitutets nationella folkhälsoenkät, Hälsa på lika villkor, redovisade för perioden 2007-2010. Statistiken avser befolkningen i åldrarna 16-84 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".