Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Halva styrkan sägs upp vid Grilstad Burmans

Publicerat torsdag 5 augusti 2004 kl 16.17

Charkföretaget Grilstad Burmans i Östersund står inför omfattande förändringar.

25 av de 50 anställda riskerar att bli av med jobben, när all tillverkning av traditionella produkter som falukorv och grillkorv läggs ned.

För ungefär hälften av dem som inte kan räkna med fortsatt arbete, handlar det om tillfälliga anställningar som inte förlängs.

Framöver kommer charkproduktionen att koncentreras till två områden, Grilstads skivade spekemat och Burmans basturökta sortiment. Orsaken är en hårdnande konkurrens på livsmedelsmarknaden, med ökat utbud av utländska varumärken. Det berättar företagets VD Per Lundgren. Men framförallt är det svårt att hävda sig i de svenska livsmedleskedjornas hårda lansering av egna varumärken.

- Den jämtländska falukorven säljer visserligen bra, i Jämtland, men den marknaden är alldeles för liten. Det är tufft att vara liten på ett område där låga produktionskostnader är främsta konkurrensmedlet, tillägger Lundgren.

Bland Personalen vid Grilstad Burmans i Östersund är det tryckt - och mycket tyst.

- Många blev nog först chockade av beskedet, nu börjar snacket komma igång lite grann. Det säger ekonomichef Lars Lindström till Radio Jämtland. 

Företaget kommer inom kort att inleda MBL-förhandlingar med facket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".