Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
samhällsservice

Omänsklig taltidning upprör

Publicerat söndag 30 oktober 2011 kl 10.01
Sonny Hoffman: ” Det blir jättebesvärligt för äldre och datorovana”
(1:38 min)
Sonny Hoffman, synskadad från Östersund sitter vid sin dator och visar hur talsyntesen fungerar. Foto: Marcus Frånberg/SR

Att taltidningen som gett synskadade i länet inlästa nyheter i 25 år nu ska ersätta sin personal med datorröster kommer att förändra lyssnandet. Sonny Hoffman som jobbar med tillgänglighetsfrågor på Östersunds kommun och själv är synskadad tycker att beskedet är förfärligt.

– Så fort man ska spara så drar man ner på kvalitetet för funktionsnedsatta. Jag tror inte att ÖP och LT till exempel skulle tänka sig att återgå till svart-vita bilder i sina tidningar, säger Sonny Hoffman till P4 Jämtland.

Örat inställt på att höra människor
Att lyssna till längre texter, artiklar, inlästa med så kallad talsyntes, alltså en automatiserad datorröst tror han för de flesta kommer att bli en närmast outhärdlig prövning.

– Det mänskliga örat är inställt på att lyssna till riktiga röster. Risken är att många kommer att sluta att lyssna och då går den gruppen miste om samhällsinformation, säger Sonny Hoffman.

På 80-talet kämpade man för att synskadade och andra med svårigheter att läsa länets tidningar skulle få en så kallad taltidning. Så blev det och Östersunds-Posten, Länstidningen och Tidningen Härjedalen har sedan dess kunna lyssnas på dagligen via en vanlig FM-mottagare.

Människa blir dator
I Östersund arbetar fem personer kvällstid med att läsa in tidningarna som sedan under natten skickas ut till sina abonnenter. Folk kostar pengar och de fem anstälda som jobbar för Iris media kommer att förlora jobben. På sikt kommer tidningarna istället att läsas av datorer och en så kallad talsyntes ska då förmedla vad det står i tidningarna.´

Van vid teknik
– Det går nog bra för oss som är vana datoranvändare, men för andra blir det svårt och de är ju främst den äldre generationen som har de största behoven av en taltidning, säger Sonny Hoffman.

Mänskligt öra
Talsyntesen är i dag väl utvecklad men det finns problem.
- Ett reportage går knappast att lyssna på med en syntes, vi människor är inte anpassade för att lyssna på konstgjort tal längre stunder och där går det alltså helt fel, säger Sonny Hoffman.
Dagens talsynteser är inspelade ord från Svenska akademiens ordlista och ett datorprgram känner av text och förvandlar den direkt till tal.
Beslutet om förändringarna är taget på grund av besparingar beslutade av Taltidningsnämnden men när det ska verkställas finns det ännu inga uppgifter om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".