Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Jämtland kollar - Maten

Jätteräka - gott med en baksida

Publicerat måndag 31 oktober 2011 kl 16.21
Christina Holmlund, Bomsund kollar ofta på den mat hon handlar och väljer konskevent bort rödlistad fisk och tigerräkor. Foto Marcus Frånberg.

Trots år av information om hur miljön förstörs när jätteräkor produceras så säljs det fortfarande i en del butiker, inte minst här i länet. Men det finns de som valt bort dem, bland andra ICA Maxi i Östersund.

Enligt Svenska naturskyddsföreningen används mängder med antibiotika i odlingarna, stora träskområden som ofta är biologiska barnkammare för djur och växter förstörs. I dag räknar man att omkring av hälften av världens mangroverträsk är helt eller delvis förstörda. Lokalbefolkningens tidigare möjligheter att leva av vad träsken ger, försvinner och odlingaran ger bara klirr i kassan hos ett fåtal. Dessutom fungerar träsken som en barriär mot tsunamis, något som försvinner i och med räkodlingarna.
Kampanjer
Under många år har det informerats från flera håll om de problem som odlingarna skapar men ändå finns dessa räkornas giganter på många håll. Gatukök, lunchrestauranger, krogar och i vanliga matbutiker. Bland annat på Ica Supernmarket i Valla, Frösön, men Greger Wendin som äger butiken säger nu till P4 Jämtland att han nu ska sälja ut sitt lager och att det sen blir slut med tigerräkor i disken.
Helstopp
Daniel Faxing är butikschef på Ica Maxi, Östersund berättar att man har valt att följa Naturskyddsföreningens lista på vilken fisk man kan sälja och således valt bort en hel del på den röda listan. Inte minst jätteräkor, som inte är hotat men som alltså är ett stort miljöproblem.
- Kunderna har förståelse och vill de absolut ha produkten så får kunden söka sig vidare, men de flesta är positiva, säger han.
Enklare för kunden
Christina Holmblad från Bomsund tycker att affärer som helt slutat med att sälja utrotningshotad, så kallad rödlistad fisk gör det enklare för konsumenten och vad det gäller jätteräkor säger hon:
- Det är bra att de är borta från den butik jag handlar i. Det är inte rimligt att kunderna ska ha koll på allt och då är det bra om affärerna fljer den röda listan och säljer fisk som inte är hotad, säger hon.
Pluseffekt
Att inte erbjuda allt vad som frågas efter i en butik kan faktiskt ge fördelar för handlaren, säger Daniel Faxing.
- Vi har pratat om att skylta om att vi inte säljer vissa produkter och förklara på så sätt för kunderna. Det kan också ge positiva effekter, säger han.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".