Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pengar

Bank utan kontanter upprör många

Publicerat tisdag 10 april 2012 kl 17.43
"Det här drabbar folk"
(1:32 min)
Leif Persson, distriktsordförande för PRO i Jämtlands län, gillar inte alls att Swedbank tar bort sin kontanthantering. Han säger att besvikelsen är stor bland många av medlemmarna. Foto: Billy Abraha

En bank där kunder varken kan ta ut eller sätta in pengar. Det blir verklighet på alla Swedbanks kontor under 2012.
– Det är åt helvete, säger Leif Persson, distriktsordförande för PRO i Jämtland.

I år kommer Swedbank att sluta med all kontanthantering över kassadisken. Det kommer varken att gå att ta ut eller sätta in pengar. Vill en kund sätta in pengar får personen använda sig av en insättningsmaskin som kommer att finnas på vissa bankkontor. För att ta ut pengar får kunden antingen använda sig av en bankomat eller ta ut pengar i en butik.

"Tryggt att använda pengar"
Men för att det ska fungera krävs det att kunden har ett bankomatkort. Enligt Leif Persson är det långt ifrån alla äldre som vill ha ett bankomatkort.

– Jag går bara till mig själv, det är ett helvete att komma ihåg alla koder. Det är kanske en miljon som inte har en dator, och har man ingen dator har man kanske inte bankomatkort heller. Vi är vana att använda pengar och det är tryggt att använda pengar men plötsligt går inte det, säger han.

"Blir omöjligt"
Christer Thylin är chef för Swedbank-kontoren i Östersund och Krokom:

– Om någon kund absolut inte vill ha ett bankomatkort blir det omöjligt att ta ut pengar eller sätta in pengar, säger han.

Swedbank motiverar valet att ta bort all kontanthantering med att de på så sätt får mer tid för kundkontakt. Men Leif Persson köper inte alls den motiveringen.

– Det handlar om att ta bort en service som inte är tillräckligt lönsam. Jag tycker att det är åt helvete eftersom att det drabbar folk, säger han.

Hela rapporteringen om bankernas kontantstopp

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".