Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viktminskningsoperation

Gastric Bypass allt vanligare

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 06.10
Ulrika Sundin: ”Mådde jättedåligt och hade fruktansvärt ont”
(1:43 min)
1 av 2
Ulrika Sundin i Ås opererades för två år sedan. Foto: Agneta Nilsson SR
2 av 2
Så här ser Ulrika Sundin ut efter sin Gastric Bypassoperation. Foto: Agneta Nilsson SR

Viktminskningsoperationerna har ökat dramatiskt i länet och under de senaste tre åren har 90 till 100 personer per år opererats på Östersunds sjukhus. Men operationen är inte alltid vägen till omedelbar lycka. Ulrika Sundin i Ås opererades för två år sedan. Allt gick bra och hon fick åka hem, men en vecka efter operationen började problemen.

En Gastric Bypassoperation är en operation där magsäcken minskas, så att patienten ska gå ner i vikt. Ulrika Sundin i Ås är en av många länsbor som gjort operationen. En vecka efter operationen tillstötte komplikationer.

– Jag måtte jättedåligt, och hade fruktansvärda smärtor i magen, så min sambo tyckte att vi skulle åka in på akuten, berättar Ulrika Sundin.

Vid det andra besöket på akuten fick Ulrika till sist göra en kontraströntgen.

– Det var nog vid lunchtid, som de kom upp och berättade att jag skulle förberedas för en akut operation. Det kändes som om någon hade slagit mig i magen, och slängt en hink kallt vatten över huvudet på mig, berättar hon.

Det visade sig att det hade blivit en förträngning i magen så att maten som Ulrika åt trycktes upp i den gamla magsäcken, istället för att gå ut i tarmen. Läkarna gjorde en passage i tarmen, och satte in en kateter som går in till magsäcken från utsidan av buken. Katetern satt kvar i två och en halv månad, och den fick Ulrika själv tömma med jämna mellanrum.

Efter operationen så hade Ulrika trettiofyra så kallade agraffer i magen, ett slags häftklamrar.

De gjorde att Ulrika hade svårt att komma ur sängen, men hon fick hjälp av en sjukgymnast på sjukhuset:

– När jag reste mig upp, så kände jag hur det sved till i såret. Det gjorde jätteont, och jag grät och grät och grät, för det gjorde så fruktansvärt ont.

När såret lades om så upptäckte Ulrika att tre-fyra agraffer längst ner på såret hade släppt. Men ändå fick hon åka hem från sjukhuset.

– Det räckte med en liten vridning i bålen, så kände jag ju hur det sved till. Då förstod jag att det lossnat en agraff till, berättar Ulrika Sundin.

Ulrika åkte jojo in och ut på akuten vartefter agrafferna släppte. Där plockades dem bort, och så skickades hon hem igen...

– Såret var väl en 4-5 cm brett, och ett par cm djupt rakt in i magen, och två decimeter långt, säger hon.

När man ser ärret efter Ulrikas sår, så är det inte snyggt:

– Nej det är jättefult, och jag vill inte visa mig i bikini till exempel. Det ser ut som om jag har två extra bröst nedanför mina vanliga bröst. Det är som två påsar som hänger, med ärret i mitten. Så det ser jättefult ut, menar Ulrika Sundin, som har minskat i vikt med 73 kilo och som, trots allt, är mycket nöjd med sin Gastric Bypassoperation.

Fakta Gastric Bypass

Så här görs en Gastric Bypass.

Gastric Bypass, är ett operativt ingrepp där magsäcken förminskas för att patienten ska gå ner i vikt. Vid gastrisk bypass kopplas magsäcken bort, så maten inte passerar den. Istället kopplas tunntarmen direkt till en liten ficka strax efter matstrupen och tolvfingertarmen kopplas in längre ned på tunntarmen.

Gastric Bypass anses vara den effektivaste, och över tid den hållbaraste, metoden för viktreduktion. Fördelarna för patienten är ett bättre och hälsosammare liv och att samhällskostnaderna minskar kan då dyrbar vård för fetmarelaterade sjukdomar i stor utsträckning elimineras.

Kriterier för att få göra en Gastric Bypassoperation:

– Ett riktvärde för en gastrisk bypass-operation är att man ska ha ett BMI på 40 eller högre men vid överviktsrelaterade sjukdomar (t ex typ 2-diabetes, hjärtbesvär, ledbesvär sömnapné etc) kan man rekommendera operationen redan vid ett BMI på 35.

– Du ska tidigare ha försökt gå ner i vikt med medicinsk övervakning - t ex med kost, motion, läkemedel - men inte ha lyckats bibehålla viktminskningen.

– Du ska inte ha andra sjukdomar som orsakar övervikten, t ex hormonsjukdomar.

– Du ska vara villig att göra ett livslångt åtagande för uppföljning och att följa omfattande kost- och motionsanvisningar samt medicinska anvisningar.

– Det ska inte finnas några medicinska eller psykologiska hinder för narkos eller operation. Det får inte finnas något alkohol- eller narkotikamissbruk.

– Det krävs minst 6 veckors rökstopp före operationen.

Källa: Wikipedia

Läs också:

#text=5078018#
#text=5078423#
#text=5079804#
#text=5084767#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".