Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

"Cheferna har inte lyft frågan"

Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 17.47
"Det är galet"
(1:35 min)
1 av 2
"Vi har talat om att vi tycker att den här frågan är viktig", säger Iréne Hoglert, som är områdeschef för kvinnosjukvården vid Jämtlands läns landsting.Foto: Billy Abraha
2 av 2
Anette Bornhov har skrivit ett medborgarförslag om att det måste köpas in ny utrustning för att få ett mindre läckage av lustgas i landstingets lokaler. Foto: Billy Abraha

Att skriva medborgarförslag för att få en bättre arbetsmiljö. Det är verkligheten för barnmorskor som ofta andas in lustgas.
– Konstigt att behöva gå den vägen för att få en förändring, tycker barnmorskan Anette Bornhov.

Anette Bornhov har skrivit ett medborgarförslag om att det måste köpas in ny utrustning för att få ett mindre läckage av lustgas i landstingets lokaler. Anledningen är att lustgasen är en hälsorisk för dem som arbetar med det.

Anette Bornhov känner sig uppgiven över att hon måste skriva ett medborgarförslag för att frågan ska lyftas.

– När ingenting händer måste vi göra det vi kan för att ändra vår arbetsmiljö. Det är ganska galet egentligen men nu gör vi något åt problemet i alla fall, säger hon.

"Inte lyft frågan"
Men varför måste landstingets anställda vara tvungna att skriva medborgarförslag för att förändra något som är ett arbetsmiljöproblem? Anna Hildebrand är miljöpartist och politiker i landstinget. Hon säger att Anette Bornhovs chefer har varit för dåliga på att få politikerna att prioritera den här frågan.

–  De har in lyft frågan tillräckligt mycket jämfört med andra frågor, säger hon.

Iréne Hoglert är områdeschef för kvinnosjukvården vid Jämtlands läns landsting. Hon medger att de kunde ha legat på politikerna ännu mer men säger ändå att de har prioriterat frågan.

Behöver stöd
– Vi har talat om att vi tycker att den här frågan är viktig, men vi har också sagt att vi inte klarar av kostnaden för något sådant med vår nuvarande budget, säger hon.

Hon är därför inne på att de behöver stöd från politikerna.

Idag är det ingen som vet hur mycket lustgas som finns i lokalerna. Men nu har landstinget beställt en mätning för att se exakt hur det ser ut.

– Kommer vi då fram till att arbetsmiljöförhållandena är dåliga kommer vi prioritera att det blir en förändring nästa år, säger Iréne Hoglert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".