Gastric bypass

Plastikkirurg ifrågasätter landstingets regler

Publicerat fredag 27 april 2012 kl 14.25
Plastikkirurg: ”Självklart måste man alltid göra en individuell bedömning”
(1:24 min)
Gunilla Nord från Skucku har gått ner 40 kg sedan hon gjorde Gastric Bypassoperationen. Foto
1 av 2
Gunilla Nord från Skucku har gått ner 40 kg sedan hon gjorde Gastric Bypassoperationen. Foto
Jesper Bergdahl, specialist i plastikkirurgi inom den privata vården. Foto: Agneta Nilsson/SR
2 av 2
Jesper Bergdahl, specialist i plastikkirurgi inom den privata vården. Foto: Agneta Nilsson/SR

Landstingets regler för vem som får göra en bukplastik är för hårda, anser Jesper Bergdahl, specialist i plastikkirurgi. Han möter patienter som gått ner kraftigt i vikt efter en Gastric bypass operation, men som inte får hjälp av landstinget.

Överskottshud som ger sår i hudvecken kan ge svåra besvär efter viktminskningsoperationer. Lösningen är att göra en bukplastik, men det finns tydliga regler som kan sätta käppar i hjulen. Enligt Jämtlands läns landstings regler ska man ha ett BMI under 26 för att få göra operationen, men det tycker plastikkirurg Jesper Bergdahl är för lågt.

– Det är bra att ha indikationer och krav som man kan mäta utifrån för att få det så objektiv som möjligt, men vi är ju skapta på väldigt olika sätt. Självklart måste man alltid göra en individuell bedömning, säger Jesper Bergdahl som jobbar inom den privata vården.

– Om man sätter BMI-gräns 26 för dem som går ner kraftigt i vikt, och då alltså oftast opererad med Gastric bypass, så kommer det att vara många som inte når den gränsen, säger han.

BMI är ett sätt att mäta hur mycket man bör väga i förhållande till sin vikt, och ett BMI mellan 19 till 25 anses som normalvikt.

Vi har tidigare i veckan hört Gunilla Nord berätta att hon nekats att ta bort sitt hudöverhäng på magen efter att hon gått ner över 40 kilo i vikt efter en viktminskningsoperation. Gunilla Nord uppfyller alla kriterier som landstinget har för att få göra en bukplastik, förutom att hon fortfarande har ett BMI på 29. Hennes överhäng är 12 centimeter och det gör att hon inte kan leva normalt. Huden som hänger över gör att hon får sår på magen. Nu tvingas hon bekosta operationen själv, och den kommer att kosta henne 70 000 kronor.

 Eva Lundgren, som är verksamhetschef på kirurgen på Östersunds sjukhus, menar att man fortfarande är överviktig om man har ett BMI över 26, och att bedöma patienterna individuellt tror hon heller inte på.

– Nej det tror jag blir större risk för godtycke, säger hon.