Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Microsoft-affären

Invånare rasar mot kommunen

Publicerat fredag 27 april 2012 kl 17.24
1 av 2
Viktoria Ström och Jonathan Holmgren tycker att det är dåligt att kommunen inte vill säga hur mycket pengar som kommunen har betalat till Microsoft i skadestånd. Foto: Billy Abraha
2 av 2
"Vi har en offentlighetsprincip i det här landet, och då tycker jag att det rimmar illa att kommunen inte vill säga hur mycket pengar det handlar om", säger Karin Haxner. Foto: Billy Abraha

Östersunds kommun har betalat skadestånd till Microsoft, men hur stort beloppet är vill ingen kommentera. Det får kritik från kommunbor.

–  Rimmar illa med offentlighetsprincipen, säger Karin Haxner.

Östersunds kommunen har använt Microsofts programvaror i större utsträckning än vad kommunen haft licenser för. Därför har kommunen fått betala skadestånd. Men kommunen vill inte säga hur pengar det handlar om.

Det som är klart är att kommunen har betalat ungefär en halv miljon i advokatkostander i det här ärendet.

– Att kommunen vill hålla beloppet hemligt är inte bra. Det är en kommun och då ska det vara offentligt, säger Marina Jonsson i Östersund.

"Vi har en offentlighetsprincip"

Karin Haxner är inne på samma spår.

– Vi har en offentlighetsprincip i det här landet, och då tycker jag att det rimmar illa att kommunen inte vill säga hur mycket pengar det handlar om, säger hon.

Marie-Louise von Bergman Winberg är professor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet. Hon säger att det finns en viktig demokratisk poäng med att offentliggöra vad kommunen egentligen gör med skattepengarna. Därför tycker hon att det är ett problem att kommunen inte gör det i det här fallet.

– När det tydligen rör sig om så stora summor har frågan definitivt ett offentligt intresse. Skattebetalarna har rätt att veta hur mycket pengar som kommunen har betalat till Microsoft, säger hon.  

Skrivit avtal

Östersunds kommundirektör Bengt Marsh säger att anledningen till att de inte går ut med några siffror beror på att företaget inte vill det. Kommunen har dessutom skrivit avtal med företaget om att inte offentliggöra siffrorna.

Struntar kommunen i det avtalet har företaget rätt att stämma kommunen.  

– Beslutet att inte offentliggöra kan överklagas till kammarrätten. Om någon överklagar och kammarrätten kommer fram till att vi ska lämna ut uppgifterna så kommer vi att göra det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".