Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

WWF pekar ut samer som tjuvskyttar

Publicerat tisdag 7 augusti 2012 kl 06.01
"Då säger man i praktiken att det är samer som är skyldiga"
(3:02 min)
Kungsörn. Foto Tom Stromme

Världsnaturfondens senaste rapport om tjuvjakt, handlar om kungsörnar. Enligt rapporten dödas örnar främst i renskötsellänen. Men vilka som ligger bakom tjuvjakten framgår inte av rapporten. Men medieforskaren Gunilla Hultén, vid Stockholms universitet, menar att samer pekas ut som brottslingar.

Förra veckan gick Världsnaturfonden ut i medierna med sin senaste rapport: Kungsörn - illegal jakt, förföljelse och annan dödlighet. I den finns bland annat ett kapitel som heter "Häckningsresultat i samebyar”.

Rapporten berättar också att händelser där örnar dödats främst rapporteras från renskötsellänen, men även från Örebro och Skåne län.

– När man säger att det är renskötsellänen, och man vet att det är samer som är renskötare. Så har man i praktiken sagt att det är samer som är skyldiga till det här brottet, säger medieforskaren Gunilla Hultén.

Men rapportförfattaren Robert Franzén, tycker inte att Världsnaturfonden pekar ut renskötare.

– Nej, inte bara. Vi säger ju att det förekommer i hela Sverige.

Varför använder ni ordet renskötsellän och inte Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten?

– Utbredningsområdet för kungsörn sammanfaller ju till stor del med renskötselområdet.

Och Gunilla Hultén menar att det här inte är ett direkt utpekande av samer som skyldiga till brotten, däremot tycker hon det är underförstått.

– Eftersom de här brotten har skett i renskötselområdet, så är det inpilcit, indirekt utpekande.

Rapportförfattaren Robert Franzén menar att långt ifrån alla är tjuvjägare, och att de flesta samer inte ägnar sig åt illegal jakt.

– Men de fall som lett till åtal och fällande domar, det har ju varit i den gruppen av människor man har hamnat då.

Är inte det att peka ut renskötare?

– Inte generellt, absolut inte, säger Robert Franzén.

Enligt rapporten är det två fall av tjuvjakt på kungsörn som lett till åtal. Det är också två fall där det har lett till fällande domar, ett som gällde tjuvjakt, och ett där den dömde påträffats med uppstoppade kungsörnar.

Men i rapporten framgår det inte att det är renskötare som dömts. Ändå använder Världsnaturfonden alltså begrepp som "renskötsellän" och "kring fjällsamebyar" i sin rapport.

Och medieforskaren Gunilla Hultén menar att det inte bara är renskötare som Världsnaturfonden pekar ut, utan också samer som ett folk.

– Den vanligaste associationsbanan, den är att koppla samman renskötare med samer. Och det är jag säker på att de här rapportförfattarna vet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".