Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
utbildning

Vindkraftsutbildningen får skarp kritik

Uppdaterat måndag 13 augusti 2012 kl 10.45
Publicerat måndag 13 augusti 2012 kl 06.54
Mikael Bäckelin: ”Vi var försökskaniner”
(2:05 min)
Utbildningen för montörer och installatörer i Strömsund får skarp kritik av före detta elever. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Vindkraftsutbildningen för montörer och installatörer som Arbetsförmedlingen har tillsammans med gymnasieskolan Hjalmar strömerskolan i Strömsund får nu kritik av tidigare elever. En av eleverna berättar att han känner sig utnyttjad.

Otydligt innehåll, kurser som inte anpassar sig till utbildningen, och få praktiska övningar, är lite av kritiken. Mikael Bäckelin gick utbildningens andra omgång och han känner sig utnyttjad.

– Vi var försökskaniner och det var inte alls vad vi hade förväntat oss. Det känns som att utbildningen hafsades ihop allt eftersom den pågick, säger han.

Branschens behov

Utbildningen startades förra året i april av arbetsförmedlingen, efter att de från vindkraftsbranschen uttryckt att det fanns ett behov av installatörer och montörer på marknaden. Utbildningen var den första i landet, och startades upp i Strömsund och Piteå. Men den var inte alls som eleverna hade förväntade sig.

– Vi fick kämpa oss igenom utbildningen och många av mina klasskamrater mådde inte bra av det. Vi försökte att ta upp så mycket synpunkter som möjligt så att de som kom efter oss skulle få någon nytta av det, berättar Mikael Bäckelin.

Bristande kommunikation

Problemet var främst den bristande kommunikationen mellan elever och utbildningssamordnare. Att de som sökte hade en annan bild av utbildningen en av den egentligen gav. Peter Frost är arbetsförmedlingschef i Strömsund, och han tar åt sig kritiken.

– Vi har inte varit tillräckligt tydliga, den här utbildningen är ganska bred och den kan passa in under andra yrkesområden än vindkraftsutbyggnad.

Negativa utvärderingar

Med hjälp av synpunkter är från eleverna, och ett samtal med skolan, och företag på marknaden, så jobbar Arbetsförmedlingen hela tiden utbildningen för att den ska bli så bra som möjligt. Och Peter Frost är medveten om att utvärderingen visar på brister.

– Den pekar på väldeliga problem med utbildningen och efter den hade vi en diskussion med utbildningsanordnaren och förändrat de delat i utbildningen som fick mest kritik, säger han.

”Prövar sig fram”

Hans Wiklund, rektor för vuxenutbildningen på Hjalmar Strömerskolan, tycker att de varit tydliga från start och menar att det inte är konstigt att det finns brister i en så pass ny utbildning.

– Om man startar en utbildning i en bransch som är helt ny, så är det inte så lätt att på en gång hitta en fungerande utbildning. Det är inget konstigt att man måste prova sig fram från början. Men nu har vi förändrat paketeringen av det här så man lär sig på ett annat sätt.

Idag startar utbildningen igen. Den är nu inne på fjärde omgången. Och inför den har förändringar gjorts för att anpassa innehållet bättre till vad marknaden vill ha.

Ronja Mårtensson

Vindkraftsutbildningar

Vindkrafttekniker:

Är en kvalificerad Yrkeshögskoleutbildning, som Hjalmar Strömerskolan erbjuder i samarbete med KTH, Högskolan på Gotland, och vindkraftsbranschen. Det är en tvåårig utbildning för vindkraftstekniker. Utbildningen ska ge eleverna kunskap i bland annat drift, service, skötsel och underhållning av vindkraftanläggningar.

Installatör/montör av vindkraft med miljöinriktning:

Är en utbildning via arbetsförmedlingen, som ska ge arbetsmarknaden en kompetent arbetskraft utifrån ett behov från branschen. Arbetsförmedlingen betalar 4700 kronor per person varje kursdeltagar vecka, till Hjalmar Strömerskolan som håller i utbildningen. Och eleverna ska sedan kunna arbeta med montage av vindkraft och ha fått kunskaper om miljön inom verksamhetsområdet. Utbildningen håller på i 20 veckor och under fyra av dem har de praktik.

Båda utbildningarna lägger stor vikt vid säkerhetsaspekterna krig vindkraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".