Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Surströmmingspremiär

Madsén rekommenderar fjolårets surströmming

Publicerat torsdag 16 augusti 2012 kl 08.36
"Surströmming är en bristvara"
(7:07 min)
Surströmmingsexperten Ruben Madsén tycker vi ska käka fjolårets surströmming i år. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Idag är det officiell surströmmingspremiär. Surströmmingsexperten Ruben Madsén rekommenderar oss att äta fjolårets strömming, eftersom den kalla sommaren ställt till det i jäsprocessen för årets både älskade och hatade lilla fisk.

Ruben Madsén innehar stol nummer 1 i den svenska surströmmingsakademien och är en riktig expert på surströmming.

Den ovanligt kalla våren och sommaren har resulterat i att många surströmmingsmärken inte är riktigt färdigjästa än. Det kyliga vädret har ställt till det i den viktiga jäsningsprocessen.

- Dom är lite för fasta, lite frän i smaken och lite grå i köttet, säger Ruben om årets surströmming.

Den officiella surströmmingspremiären infaller alltid den tredje torsdagen i augusti. I år infaller den idag, den 16 augusti och Ruben menar att det inte hade gjort något om den infallit något senare.

- Alla människor säger alltid att fjolårsströmmingen smakar bäst. Istället för att chansa på årets strömming, så kan man även ha med några fjolårsburkar, så att festen inte havererar, menar Ruben.

Surströmming är en bristvara och det är lite över 2 miljoner människor som äter den lille fisken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".