Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
vattenkraft

Dålig tillsyn av farliga dammar

Publicerat lördag 18 augusti 2012 kl 06.41
Urban Westbye: "Dammtillsynen har blivit lidande"
(1:12 min)
Många av länets dammar har för dålig tillsyn. Foto: Bjørn Sigurdsøn /Scanpix

Flera dammar i länet riskerar både människors liv och skador på miljö om dom skulle gå sönder. Samtidigt fungerar tillsynen av dammarna väldigt dåligt.

– Det är ett generellt problem i hela Sverige. Tillsynen har blivit lidande på grund av övrigt vi haft att göra, säger Urban Westbye, Miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Riskerade människoliv, stora översvämingar och svåra miljöpåverkningar. Skadorna kan bli många om de dammar som finns i våra vattendrag brister. I Jämtlands län finns 14 dammar som räknas till dem som får svårast konsekvenser om en olycka skulle inträffa, tätt följt av Västernorrlands nio stycken.

I en rapport för dammsäkerhetsutvecklingen, menar Svenska kraftverk att länsstyrelserna i landet har en alldeles för dålig tillsyn över säkerheten på dammar.

Urban Westbye är säkerhetsansvarig på Länsstyrelsen i Jämtland. Han menar att det behövs mer resurser för att kunna göra någon förbättring.

– I det bästa av världar skulle vara att få resurser och medel som skulle behövas för att kunna jobba med det här. Vi är ett stort län med många dammar. Det krävs mer tid om man ska grotta ner sig i det, tycker Westbye.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".