Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lyssnartips

Betalservice läggs ner i Klövsjö och Ljungdalen

Publicerat fredag 24 augusti 2012 kl 13.00
Företagaren Börje Westman: ”Det blir en fördyring och försämring”
(1:58 min)
1 av 2
Börje Westman driver ett företag i Klövsjö och drabbas av nedläggningen. Foto: Billy Abraha
2 av 2
Mattias Alberg som driver betalservicen i Klövsjö är kritisk till Länsstyrelsen agerande. Foto: Billy Abraha

Att betala räkningar eller att som företagare banka pengar i Klövsjö och Ljungdalen är snart omöjligt. Betalservicen försvinner och orsaken är att Länsstyrelsen i Jämtlands län inte har ansökt om medel som myndigheten annars har rätt till.

Från och med i år är det upp till länsstyrelserna runt om i landet att ansöka om pengar för att det ska finnas Betalservice i glesbygd. Det finns sammanlagt drygt 35 miljoner kronor att söka på Post- och telestyrelsen för detta ändamål, och det är pengar som länsstyrelserna har rätt till. Men Länsstyrelsen i Jämtlands län har låtit bli att söka pengar. Att ta ut pengar och betala räkningar över disk, och att som företag få in sina dagskassor insatta på ett konto, blir därför omöjligt i Ljungdalen och i Klövsjö efter den 31 augusti när verksamheten läggs ner.

– Det blir en försämring av mina möjligheter att banka pengar och göra enklare bankärenden. Nu måste vi åka till Svenstavik och det är åtta mil tur och retur, säger Anders Backskog som äger Hotell Klövsjöfjäll.

Undersöker behovet
Else-Marie Norin på länsstyrelsen säger att anledningen till att det inte har ansökts om pengar är dels för att man bara söker för ett år, att det är för kortsiktigt, och dels för att länsstyrelsen vill undersöka hur många det är som egentligen använder sig av Betalservice.

Att söka pengar och samtidigt göra en kartläggning om hur stort behovet är var aldrig ett alternativ.

– Nej, då skjuter vi bara fram problemet. Vi kommer att ställas inför samma problem om ett år. Då är det bättre att vi tar tag i det här nu och utreder det ordentligt, säger Else-Marie Norin och fortsätter:

– De privatpersoner och företag som påverkas av detta få vända sig till sin bank för att hitta en lösning.

Besvikna Klövsjöbor
Mattias Alberg som driver Betalservice i Klövsjö är kritisk till att inte länsstyrelsen startade det här arbetet mycket tidigare.

– Jag tycker att det känns oprofessionellt att det inte är klart. Det här drabbar de boende och turisterna i Klövsjö och i Ljungdalen, säger han.

En av alla som drabbas av att Betalservice försvinner är Börje Westman. Han använder sig av tjänsten för att betala räkningar och ta ut pengar.

– Jag tycker att det är bedrövligt, säger han.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".