Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Jämtland kollar

Tuffare tag på gymnasiet

Publicerat måndag 27 augusti 2012 kl 06.40
Britt Uddegård: ”Systemet är hårdare nu”
(1:47 min)
Det blev mycket tuffare i gymnasiet förra hösten, betygskraven hårdnade och fler blev obehöriga att söka gymnasiet, säger Britt Uddegård som är rektor på Jämtlands gymnasium Wargen. Foto Britt-Inger Hellström

Förra hösten togs det individuella programmet bort från gymnasiet och ersattes med ett introduktionsprogram. Hela gymnasiet förändrades och allt blev tuffare för de flesta elever. Det har blivit betydligare svårare att ta sig in på gymnasiet och allt fler elever är obehöriga.

– Man ska veta redan på högstadiet vad man vill och gärna vara frisk och kry och orka läsa läxorna och få så bra betyg som möjligt. På så sätt är systemet hårdare nu. Om man råkar må dåligt eller det händer saker i familjen så att man inte orkar plugga som man tänkt, då är det tuffare just nu. Det tycker jag, säger Britt Uddegård som förra året var rektor för introduktionsprogrammet på Jämtlands gymnasium.

Allt sammantaget blev det mycket svårare att komma in på gymnasiet 2011. För att gå högskoleförberedande program måste man vara godkänd i tolv ämnen, för yrkesförberedande gäller godkänt i åtta ämnen. Tidigare var det tre ämnen som krävdes.

– Det kanske är bra på så sätt att dom som kommer in klarar sig bättre, har mer kunskaper med sig, säger Britt Uddegård.

Den som är behörig och börjar läsa ett program men hoppar av får inget stöd i skolan. Introduktionsprogrammet ska inte ägna sig åt dom som är behöriga. Man är för ung för arbetsförmedlingen.

Man kan inte heller läsa upp godkända betyg för att komma in på det program som man helst vill gå.

Dom som inte har tillräckligt bra betyg blir obehöriga och för dom finns det fem olika introduktionsprogram, tre av dom syftar till att man i olika takt ska läsa in missade grundskoleämnen och så småningom komma in på ett yrkesprogram. Ett fjärde är ett språkprogram för dom som nyss flyttat till Sverige.

Och en femte gren kalla individuell inriktning och är främst till för dom som varit borta från skolan väldigt mycket och kanske inte har några betyg alls.

Dom flesta innehåller mycket praktik där de som utformat programmen helt enkelt hoppas att praktik ska likställas med konventionella studier. I dag krävs minst gymnasium, gärna mer för de flesta anställningar.

Gränserna mellan bra och dåliga elever, behöriga och obehöriga är obevekliga. Dom som är behöriga har kanske bättre grundkunskaper och klarar sina studier bättre.

Men dom obehöriga blev fler förra hösten.

– Det blev ju tuffare i fjol höst. Då hade vi helt plötsligt fler som inte kom in på gymnasiet, säger Britt Uddegård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".