Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lyssnartips

Dålig ersättning till fjällräddare

Publicerat tisdag 28 augusti 2012 kl 07.38
Thomas Alexi: ”Många har inte råd att vara fjällräddare”
(1:46 min)
Arkivbild Fjällräddning. Foto: Marcus Frånberg

Fjällräddarna i Jämtlands län är missnöjda med den ekonomiska ersättningen de får för sina uppdrag, speciellt när de använder fordon som skoter och fyrhjuling. Det blir dyrt eftersom de bara får timlön när de är ute på uppdrag.

Enligt den gällande policyn ska varje fjällräddare ha en skoter, som klarar vissa saker och den måste de stå för kostnaderna av. Det blir dyrt tycker fjällräddarna som varken har någon jour eller beredskap och bara får timlön när de är ute på jobb.

– Missnöjet med ersättningarna gör att fler och fler säger att de inte har råd att vara med i fjällräddningen. Många säger att de inte har råd att hålla med en skoter och ställa upp på det sättet som man tänkt sig, säger fjällräddaren Thomas Alexi.

Som fjällräddare är man inte anställd utan man har ett förordnande från polismyndigheten. Under den tiden man inte har ett uppdrag så får man ingen ersättning.

– Många kanske inte kommer ut på så många uppdrag och då får de inte heller någon ersättning från polisen utan då står de där med en kostnad hela året.

Enligt bestämmelserna ska fjällräddningen få samma ersättning som MSB, som är myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Då skulle fjällräddarna få samma ersättning som till exempel som deltidsbrandmännen i länet får, men dom bestämmelserna har inte följts. I den överenskommelsen ingår jour och beredskap men inte skoter och fyrhjuling eftersom det inte används i deras tjänst.

Matts Nilsson är nationell samordnare för fjällräddningen och vet i nuläget inte om ersättningen för skoter och fyrhjuling kommer att ändras, och när jag frågade Matts om villkoren för jour och beredskap skulle ändras i den kommande förhandlingen svarade han så här.

– Det är en sak som vi får titta på. Vi har inte bestämt hur det ska bli än, men det är något som vi får diskutera dels inom polismyndigheten som är ansvariga för sin egen fjällräddning och dels inom fjällräddningsorganisationen, säger Matts Nilsson.

Kan ni garantera att det finns tillgängliga fjällräddare?

– Nej det kan vi inte, men idag är det inte några problem att få fram fjällräddare, säger Matts Nilsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".