Migrationsverket

Karim i Svenstavik hotas av utvisning till fel land

Publicerat lördag 12 januari 2013 kl 11.53
Migrationsverket. Foto: Ander Wiklund/Scanpix
Migrationsverket. Foto: Ander Wiklund/Scanpix

17-årige Karim Ibrahim Abdul i Svenstavik ska utvisas till Tanzania. Problemet enligt honom själv och en fristående språkexpert är att han är från Somalia.

Migrationsverkets språktest tog 14 minuter. Tolken pratade dessutom inte det språk som talas i södra Somalia där Karim kommer ifrån och Karim hade svårt att förstå vad tolken sa. Migrationsverkets språktester har tidigare fått hård kritik då de resulterat i att människor utvisats till fel länder.

Karims gode man, Lars-Johan Sund har låtit en fristående expert testa Karim och han kom fram till att Karim talar sanning om sitt ursprung, Lars-Johan Sund är kritisk till hur Migrationsverket skött det hela.

– Det är bedrövligt att en analys på fjorton minuter ska avgöra till vilket land ett barn ska skickas, säger Lars-Johan Sund.

Stödet i Svenstavik för Karim är stort med namnlistor och upprop på facebook bland annat. Karim själv är rädd för vad som ska hända om han utvisas till Tanzania.

– Jag är rädd, jag känner ingen där, kan inte kulturen eller nånting, säger Karim Ibrahim Abdul.

Skriv ut

Användarkommentarer

Kommentera

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler