Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
arbetsliv

LO-ombudsmannen: lönebidragare behandlas ofta som andra klassens människor

Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 20.00
"De behandlas som andra klassens människor"
(1:23 min)
Arbetsförmedlingens kontor i Östersund. Foto: SR Jämtland

Människor som går på lönebidrag eller har arbetshandikapp blir ofta behandlade som andra klassens människor i arbetslivet, både av arbetgivare och arbetsförmedling. Eva Olovsson, ombudsman på LO-distriktet mellersta norrland har följt P4 Jämtlands rapportering om Mats som jobbar på Multi Challenge på lönebidrag.

- Jag upplever det, att man lätt behandlar dom litegrann som andra klassens människor, säger Eva Olovsson

Vi har tidigare berättat om Mats som pressas hårt för sitt fackliga engagemang av sina två chefer när han tillsammans med sin handläggare på Arbetsförmedlingen träffas för att diskutera sin arbetssituation. Även handläggaren lägger vikt vid att det kanske är hans fackliga engagemang - eller hans medicinering som är problemet och inte den förändrade arbetssituationen.

Eva Olovsson är inte förvånad över hur arbetsförmedlingen agerar, varken handläggaren som Mats anmält för tjänstefel eller chefen för arbetsförmedlingen i Östersund som försvarar handläggaren - detta eftersom Arbetsförmedlingen har regler fastställda av politikerna att följa. Men hon ställer sig frågande på vems sida arbetsförmedlingen ofta står i såna här fall.

- Har man lönebidrag så har man det av en anledning. Då ska man väl på ett ännu bättre sätt ha stöd från Arbetsförmedlingen men jag kan uppleva att Arbetsförmedlingen inte stödjer den sökande i första hand utan arbetsgivaren. Jag tycker det borde vara tvärtom.

Det är också påfallande ofta som lönebidragare hamnar hos företag utan kollektivavtal, vilket är ett problem enligt Eva Olovsson

– Man tittar inte strikt på att man följer kollektivavtal, att de får rätt lön. De säger att de håller sig inom spannet. Spannet är minimilön eller ingångslön i avtalet. Men de flesta som går på lönebidrag har ju erfarenhet så dom ska ju ha mer än ingångslönen.

Hur har du behandlats av Arbetsförmedlingen? Mejla gärna reportern och berätta, du får vara anonym.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".