Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stafettläkarstopp

Läkarna flyr Östersund - primärvården förfaller menar facket

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 14.57
Flera år av besparingar gör att läkarna inte orkar längre, menar facket.
(8:45 min)
Det kommer ta åratal att reparera primärvården som är i ett gigantiskt förfall, enligt Mikael Lilja vice ordförande i distriktsläkarföreningen.

Läkarna i Östersunds kommun fortsätter att protestera mot landstingets besparingar. I Brunflo har alla fem fast anställda läkare på hälsocentralen begärt tjänstledigt från och med i höst. Det här är bara början, befarar facket.

– Jag tror tyvärr att det kommer att fortsätta och bli sämre ytterligare ett tag med ännu mera problem och kommer att ta ännu längre tid att reparera, det är tyvärr vad jag befarar, säger Mikael Lilja vice ordförande i distriktsläkarföreningen.

Hur mycket av det här är ren förhandlingsstrategi från läkarhåll?

– Det finns absolut inget planlagt bakom det utan det är spontana reaktioner på olika håll där kollegor har kommit fram till att vi inte kan fortsätta ha det på det här viset, säger Mikael Lilja.

Läkarflykt

Stafettläkarstoppet som gäller från och med den 1:a juni innebär att det blir brist på läkare på flera hälsocentraler runt om i Östersunds kommun. Vi har tidigare rapporterat om läkare som sagt upp sig i protest mot helt orimliga arbetsförhållande till följd av detta.

Dominoeffekt

Och det hela blir som en dominoeffekt.

Att läkarna i Brunflo begär tjänstledigt är en direkt följd av läkarbristen på Torvalla hälsocentral som inte har någon läkare alls i höst.

De drygt 6000 patienterna hänvisas då till Brunflo eftersom det är den hälsocentralen de tillhör, Torvalla är bara en filial till Brunflo HC. Brunflo får efter sommaren en fördubbling av antalet patienter men inte fler personal, det blir helt omöjligt menar läkarna. Stora problem väntar såväl patienter som hela vårdkedjan menar Mikael Lilja.

– Det är ett jätteproblem, inte bara för patienterna i Torvalla och Brunflo, det här kommer få stora återverkningar för primärvården i både Östersund och Krokom men också för sjukhuset. Konsekvensen blir ju att många fler kommer att söka sig till akuten och kostnaderna kommer att öka på ett sätt som jag inte tror att någon kan överblicka, det blir stora problem för hela vården och för patienterna, säger Mikael Lilja.

Åratal av besparingar

Han menar att ett stort problem är att primärvården i Östersund och Krokom har alldeles för liten budget. Enligt distriktsläkarföreningen har Östersund och Krokom 80% av budgeten jämfört med vad andra städer norr om Dalarna har.

På knappt tre år kommer antalet tjänster inom primärvården i Östersunds kommun ha minskat med 60 procent. Från omkring 37 tjänster till omkring 22 tjänster idag.

Om de som sagt upp sig verkligen slutar och de som ansökt om tjänstledigt får det beviljat så försvinner ytterligare mellan 5 och 6 tjänster (eller omkring 8 läkare) inom primärvården i Östersund. Mikael Lilja tror att ännu fler kan komma att sluta framöver.

– Jag känner till andra personer som inte är med i den här kalkylen som har långt gångna förhandlingar om andra arbeten, så att det kommer med största sannolikhet att bli sämre innan det förhoppningsvis blir en mer realistisk finansiering, säger Mikael Lilja.

Är du oroad?

– Jag är mycket oroad. Det är väldigt besvärligt, då tänker jag inte bara på doktorerna utan all övrig personal och framförallt på patienterna.

Mikael Lilja menar att det kommer att ta många år att reparera primärvården.

– Om man är optimistisk så kommer det ta 10 år att reparera från den dagen man bestämmer sig för att göra det och där är vi inte ännu. Fortfarande pågår en väldigt destruktiv situation inom primärvården där fler och fler flyr från sina tjänster, så tyvärr kommer det här ta lång tid och till stor kostnad.

Det låter som du beskriver en primärvård i totalt förfall och kris?

– Det är en gigantisk kris, ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".