Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 kollar - Ung i Jämtlands län

Bräcke kommun har störst minskning av arbetslösa ungdomar i hela Jämtlands län

Publicerat måndag 10 juni 2013 kl 20.00
Peppe Liljefjäll, Bräcke kommun: "Man fyller en lucka som inte finns riktigt i dag."
(1:29 min)
Linus Nilsson och Andreas Mohlin startade med hjälp av Bräcke kommuns socialfondsprojekt eget företag, för att kunna bo kvar i kommunen. Foto: Ronja Mårtensson/SR

Bräcke kommun hade för ett år sedan den högsta ungdomsarbetslösheten av kommunerna i Jämtlands län. Men genom ett projekt med målet att få ut fler i arbete, har kommunen nu den största minskningen av arbetslösa ungdomar i hela länet.

Två unga som inte längre är arbetslösa är Linus Nilsson och Andreas Mohlin. , Med hjälp av kommunen startade de eget företag för att kunna bo kvar i Bräcke.

– I vintras var det här nästan den enda utvägen för att få ett jobb. Vi tänkte att det är nu eller aldrig, säger Linus Nilsson.

– Det är ju så, det har varit lite jobb länge rent generellt och ungdomsarbetslösheten är väl ganska hög. Man har många kompisar som är utan jobb, säger Andreas Mohlin.

Projekt för att minska arbetslösheten

För ett år sedan var Bräcke kommunen tvungen att hitta en lösning för att minska ökningen av försörjningsstödet och arbetslösheten. Kommunen sökte därför pengar till ett socialfondsprojekt som beviljades i maj förra året.

Både Arbetsförmedlingen och Peppe Liljefjäll, avdelningschef på socialförvaltningen i Bräcke kommun, tror att projektet är en del till att ungdomsarbetslösheten har minskat i kommunen.

– Man fyller en lucka som inte finns riktigt i dag, mellan Försäkringskassa, Arbetsförmedling och socialtjänsten. Och vi i projektet har mer tid att jobba med deltagarna. Jobba med coaching, hälsa och social träning och allt möjligt som gör att man får ett bättre grund att stå på, säger han.

En tydlig minskning i Bräcke kommun

Men det är inte enbart Bräcke kommun i Jämtlands län som driver projektet. Utan också flera andra kommuner i länet.

Men vad är det då som Bräcke kommun har gjort annorlunda som gör att den här tydliga minskningen syns så väl?

– Projektet är väldigt stort i förhållande till kommunens storlek. Vi ska ha ungefär 50-60 inskrivna i Bräcke i projektet och det är en stor del av Bräcke, för att vara lilla Bräcke. I Östersund ska samarbetspartnern bara ha 15 inskriva och det är inte så många i jämförelse med kommunens storlek, så där syns det inte lika väl. Projektet gör därför störst avtryck i Bräcke, säger Peppe Liljefjäll avdelningschef på socialförvaltningen i Bräcke kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".