Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrtåg

Kritik riktas mot nytt arvode för Norrtågs styrelseordförande Thomas Hägg(S)

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 17.00
Christer Siwertsson(M): "Det här är rena rama rörvarfasoner."
(1:35 min)
1 av 2
Arkivbild. Foto: Maria Ågren/ SR.
2 av 2
Socialdemokraten Thomas Hägg får ett rejält lyft på arvodet som ordförande för Norrtåg. Foto: Johanna vackdahl/SR

Socialdemokraten Thomas Hägg(S), ordförande i Norrtåg får ett rejält lyft på sitt arvode. Från 44 500 kronor per år stiger lönen till 178 000. Och nu riktar det moderata oppositionsrådet Christer Siwertsson på Jämtlands läns landsting kritik mot höjningen och menar att den inte är rimlig.

– Det måste vara någon rim och reson. Det här är rena rama rörvarfasoner, att klubba till med en sådan här arvodeshöjning. Det är möjligt att han behöver en uppjustering, men det måste vara någon rim och reson. Här sparar vi smått och i stort och sedan så tycker Thomas Hägg att han har rätt att få det här, säger Christer Siwertsson(M).

Men Thomas Hägg(S) tillbakavisar kritiken och menar att han har fått ökade arbetsuppgifter och att det är en del till det höjda arvodet. Men att det är inom budget för Norrtåg AB.

 

Endast en fråga för ägarna

Samtidigt som både Thomas Hägg(S) och Harriet Jorderud(S) Landstingsråd på Jämtlands läns landsting menar att det här inte är en fråga för Landstinget.

Att det är en fråga för Länstrafiken i Jämtlands län, som hanteras på Norrtågs årsstämma. Landstinget är finansiärer och inte direkt ägare och Harriet Jorderud menar därför att landstinget inte ska lägga sig i styrelsens beslut.

Men Christer Siwertsson håller inte med.

– Visst är det en landstingsfråga. Alla ökade kostnader, även om det är många små blir en kostnad för landstinget i slutändan. Eftersom vi finansierar det mesta av det här. Så det är väldigt viktigt även det som görs utanför det här huset, säger han.

Men beslutet är inte klappat och klart. Om en av de fyra ägarna säger nej till höjningen av arvodet blir det ingen ökning.  

– Och jag är ganska säker på att det här inte kommer att godkännas av ägarna, säger Christer Siwertsson moderaternas oppostionsråd på Landstinget i Jämtlands län

 

Står i avtalet att finansiärer kan påverka beslutet

Men enligt uppgifter till P4 Västernorrland så kan även finansiärerna påverka beslutet. Det står i avtalet om arvode för ordförande i Norrtågs styrelse att om en av finansiärerna inte godtar beslutet så kan det ändras.

Och Per Wahlberg landstingsråd i Västernorrland är mycket kritisk och  kommer att lyfta frågan hos sina kollegor i förhandlingsgruppen i dag.

– Jag tänker förklara att vi i Västernorrland inte kan godta hanteringen av arvodet för ordförande i Norrtåg, det ställer vi inte upp på, säger han till P4 Västernorrland.

  

Vad tänker du om Thomas Häggs arvode? Kommentera gärna nyheten.

Thomas Häggs övriga styrelseuppdrag

  • Almi Företagspartner Mitt AB (Ledamot)
  • Interjamt Aktiebolag (Ledamot, VD)
  • Länstrafiken i Jämtlands län Aktiebolag (Ledamot, Ordförande)
  • Mid Sweden Science Park AB (Ledamot)
  • Mörsilbygdens Ekonomiska förening (Ledamot)
  • Naboer Aktiebolag (Ledamot)
  • Norrtåg AB (Ledamot, Ordförande)
  • Valgamaa-Jämtlands Län Ekonomisk förening (Ledamot)
  • Åre Kongress AB (Suppleant)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".