Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lavinolycka

Hamrafjället misstänks för arbetsmiljöbrott efter pistörs död

Uppdaterat tisdag 18 juni 2013 kl 15.58
Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 12.54
Viktigt att åklagare utreder om Hamrafjällets Lift AB agerat oaktsamt
(1:13 min)
1 av 2
Foto: Destination Funäsfjällen AB
2 av 2
Lavinen på Hamrafjället den 6 februari 2012 var nära 200 meter bred och 100 meter lång. Brottkanten var cirka 1 meter.Foto: Destination Funäsfjällen AB

Lavinolyckan på Hamrafjället i Härjedalen där en pistör omkom ska nu utredas av åklagare, misstankarna handlar om arbetsmiljöbrott.

Det är Arbetsmiljöverket som vill pröva om företaget och arbetsgivaren Hamrafjällets Lift AB har varit oaktsamma och om det kan har orsakat olyckan.

Olyckan skedde 6:e februari 2012 när en pistör och hans kollega skulle kontrollera lavinrisken i ett snöfält i nära anslutning till backsystemet. Pistören som dog drogs med i snömassorna begravdes medan hans kollega klarade sig utan allvarliga fysiska skador.

Berör hela skidsverige

Att Arbetsmiljöverket nu väljer att lämna ärendet vidare till åklagare är intressant för hela skidsverige och berör alla skidanläggningar som har pistörer anställda, det handlar om deras säkerhet och arbetsmiljö.

Om åtal väcks och företaget fälls kan det bli vägledande för vad som krävs i säkerhetsarbetet hos alla skidanläggningar runt om i landet.

Och det är också därför Arbetsmiljöverket fokuserar på att undvika liknande olyckor i framtiden vill få prövat om företaget gjort allt som krävs för att förhindra olycksfall i pistörens arbete.

Misstanke om arbetsmiljöbrott

Företaget misstänks för arbetsmiljöbrott utifrån att de varit oaktsamma men varken arbetsmiljöverket eller åklagare vill kommentera vad som kan ha brustit.

– Utredningen är sekretessbelagd tills vidare, säger åklagare Stig Andersson.

Företaget vill inte kommentera att de misstänks för arbetsmiljöbrott.

 – Jag vill inte föregå utredningen i respekt för både det arbete som åklagare ska göra och i respekt för de anhöriga, säger Torbjörn Wallin, koncernchef för Grönklittsgruppen AB som äger Hamrafjällets Lift AB.

Maxboten vid företagsbot är teoretiskt 10 miljoner kronor men de senaste företagsbotsdomarna i Sverige har legat på omkring 1,5 miljoner kronor. Även enskilda ansvariga personer i företaget kan dömas till ansvar för arbetsmiljöbrott.

Det som händer närmast är att åklagaren går igenom ärendet, eventuellt tar in mer uppgifter och förhör. Därefter fattar han beslut om att gå vidare med ärendet genom att väcka åtal eller att besluta om att lägga ner förundersökningen, vilket iså fall innebär att ärendet inte utreds vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".