Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Publiktips

Sjuåring vann rätten till färdtjänst mot Krokoms kommun

Publicerat onsdag 19 juni 2013 kl 20.00
Linda Nilsson, mamma: "Det här är ett viktigt beslut och vi är ju glada över utfallet."
(1:55 min)
Två månader tog det innan familjen Nilsson vann rätten om färdtjänst mot Krokoms kommun i Förvaltningsrätten. Foto Scanpix

Hjalmar Nilsson, sju år, vann rätten om färdtjänst mot Krokoms kommun. Detta efter att familjen överklagade kommunens nej till förvaltningsrätten.

Linda Nilsson är mamma till Hjalmar och hon är glad över beslutet. Färdtjänst är något som han verkligen behöver menar hon.

– Det har alltid varit bra eftersom han har väldigt många hjälpmedel som han behöver ha med sig när han kommer fram till ställen, för att kunna sitta, stå och gå. Då det har varit platskrävande att flytta honom alltid. Han har ett väldigt stort rörelsehinder och många saker som han inte kan göra. Det känns ju viktigt att han får en chans i alla fall att vara med efter sina förutsättningar, säger hon.

 

Fick ett nej till färdtjänst av kommunen

Kommunens bedömning var att barn under sju år inte är mogna för att klara av att resa på egen hand, samtidigt som skolskjuts fanns tillgängligt för honom. Kommunen menar också att föräldrarna själva får stå för resor på fritiden.

Men familjen gav inte upp och fick via assistansfirman som hjälper deras son ett juridiskt ombud. Efter tre veckor lämnades en överklagan in och två månader senare togs fallet upp i förvaltningsrätten, där familjen fick rätt mot kommunen. Men att det skulle gå så fort trodde aldrig pappan Johan Nilsson.

– Det gick rätt smärtfritt när man jämför med hur det kan se ut hos andra som sitter i samma situation och kanske får kämpa för det i ett års tid. Det kändes ju bra att förvaltningsrätten tyckte att Hjalmar hade rätt och att kommunen också sa att "nu har vi gjort fel här och det är klart att Hjalmar ska ha sin färdtjänst", säger han.

 

Fler familjer som blivit nekade färdtjänst

Men trots att kommunen gav med sig nekades ytterligare en familj färdtjänst efter det här. Men även de fick rätt i förvaltningsrätten senare. Hur många som nekas årligen kan inte Krokoms kommunen svara på eller om de ser hårdare på regelverket än andra. Men eftersom de båda familjerna har fått rätt i domstol kan det tolkas så.

Och Linda Nilsson tycker att reglerna är hårda.

– Att man får kämpa lite mer för det som man faktiskt har rätt till. Och därför tycker jag att det här är ett viktigt beslut och vi är ju glada över utfallet av domen såklart, säger hon.

Från och med 1 juli slutar Krokoms kommun att besluta om färdtjänst och överlåter det i stället till Länstrafiken som i dag sköter alla ärendet förutom de i Krokom och Östersunds kommun.

  

Vad tycker du om det här? Har du varit med om något liknandes? Kommentera gärna nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".