Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jäv och upphandlingsmissar i Peak Innovation-projektet, revisor granskas

Uppdaterat torsdag 27 juni 2013 kl 14.21
Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 07.11
Konsultmiljonerna stoppas, hör Mats Tinnsten, prorektor på Mittuniversitetet
(1:25 min)
Mittuniversitetet får kritik för sitt sätt att hålla ihop EU-projektet Peak Innovation. Foto: Matts Nylander/SR

Utvecklingsprojektet Peak Innovation får hård kritik i den granskningsrapport som blev offentlig på torsdagsmorgonen. I rapporten framkommer både jävssituationer och att lagen om offentliga upphandlingar åsidosatts.

Utredaren kritiserar både att personer suttit på dubbla stolar med risk för jävsituationer och att lagen om offentlig upphandling inte följts när det gäller upphandling av underkonsulter.

Projektet kritiseras också för att det varit svårt att få insyn och kontrollera hur pengarna använts.

Universitetet agerade för sent

För att öka insynen och kontrollen så föreslås Peak Innovation lyda direkt under moderbolaget Mid Sweden Science Park, MSSP, istället för under Mittuniversitetet, som kritiseras för att de inte agerat tidigare när det gäller bristerna i projektet.

Trots utredarens kritik så vill samtliga parter - Mittuniversitetet, engagerade företagare genom näringslivsplattformen PBS AB, kommunerna Åre, Krokom och Östersund och Regionförbundet Jämtland - fortsätta satsa på Mid Sweden Science Park och på Peak Innovation.

Definitivt beslut om framtiden tas i morgon

Slutgiltigt beslut om Peak Innovations framtid fattas på bolagsstämman i morgon.

Målsättningen med utvecklingsbolaget Peak Innovation är att skapa tillväxt i företag, fler kommersiellt intressanta forskningsresultat samt att stärka regionens varumärke och konkurrenskraft.

Revisor kan ha brutit mot reglerna

Östersundsposten skriver att  revisorsnämnden bestämt sig för att granska Jens Edlund, från Deloitte, om han brutit mot de yrkesetiska reglerna för revisorer.

Jens Edlund har varit knuten till Peak innovation som ekonomisk rådgivare, samt suttit som revisor i flera av de konsultbolag som haft intäkter via peak projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".