Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
kroghärvan

Hör huvudmannen själv berätta om domen i kroghärvan

Uppdaterat fredag 28 juni 2013 kl 15.25
Publicerat fredag 28 juni 2013 kl 08.26
Henrik Olsson Lilja, huvudmannens försvarsadvokat
(1:24 min)
Foto: P4 Jämtland arkiv

Det blir fängelse i ett år och tio månader för den så kallade huvudmannen i den stora kroghärvan kring konkursade krogen O'Learys i Östersund.

– Det finns saker som både är bra och dåliga i domen, säger den 26-årige huvudmannen.

Mannen som suttit häktad tio månader försattes på fri fot under sista rättegångsveckan i väntan på domen. Han döms nu för grovt bokföringsbrott, bokföringsbrott, skattebrott, försvårande av skattekontroll och beläggs med näringsförbud i tre år. Den allvarligaste delen av brottsligheten som mannen fälls för är när han har använt falska fakturor och kvitton och bokfört stora kontanta betalningar som aldrig skett. Men mannen frias på flera andra åtalspunkter som rör bedrägerier mot bland andra festivalarrangören Storsjöyran AB och gällande köpet av två lyxbilar.

– Det som har varit viktigast av princip för min del är väl egentligen det som har gällt bilköpen och den här bolagstömningen, under Storsjöyran 2012, att man inte fälls för ansvar i just den delen. Det har jag tyckt varit oerhört viktigt, säger mannen.

Angående näringsförbudet säger sig mannen tycka det är tråkigt, men har ändå viss förståelse.

– Det är väl litegrann som framkom i huvudförhandlingen, att är man en företagsam person och kanske ska syssla med företagsamhet, men kanske under andra former och med lite mer erfarenhet i framtiden, säger han.

Och mannens advokat är nöjd med domen.

– Med tanke på att åklagaren yrkade på fem års fängelse och min huvudman fick under två år så är ju det en väldigt bra dom ur den synvinkeln, säger advokat Henrik Ohlsson Lilja.

Advokaten konstaterar vidare att huvudmannen i princip redan avtjänat hela sitt straff.

– Han har väl två månader kvar med fotboja, så utifrån den synvinkeln så är han ju nöjd, även om han inte är nöjd med att han dömts för bokföringsbrott som han har nekat till, säger Henrik Ohlsson Lilja.

Vet ni vad ni kommer göra nu?

– Vi ska läsa igenom domen noggrant och överväga, vi har ju tre veckor på oss och se om vi kommer gå vidare, men jag ska ta ytterligare diskussioner med honom, säger advokat Henrik Ohlsson Lilja.


Frias från anklagelser om lyxbilsbedrägeri

Den 26-åriga huvudmannen och ytterligare två anklagade frikändes från anklagelserna om grovt bedrägeri, respektive grovt häleri, gällande köp av två lyxbilar som huvudmannen köpt och de två andra sedan kört ut ur landet.

Åklagaren menade att huvudmannen för att kunna köpa bilar skulle ha lurat till sig lån från bankerna som han inte hade för avseende att betala tillbaka. De två andra var anklagade för grovt häleri, det vill säga att man trott att de efter ett ha fört ut bilarna ur landet skulle sälja dem vidare. Men alla tre frikändes som sagt då tingsrätten inte kunnat ”ställa utom rimlig tvivel” att det verkligen rörde sig om bedrägeri.


Ytterligare domar i kroghärvan

Den andre huvudåtalade, en 28-årig krogprofil, döms till fängelse i ett år och nio månader, för grovt bedrägeri, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll, samt grov oredlighet mot borgenärer. Det allvarligaste brottet har bestått i att han tömt bolaget  Kopparslagaren på alla tillgängliga medel, det vill säga pengar  och annat med ett värde på minst 2,1 miljoner kronor.

Av de övriga som varit tilltalade i målet har de flesta suttit i styrelserna för olika bolaget men i de flesta fall inte känt till de transaktioner som huvudmannen gjort. Rätten resonerar att de heller inte haft anledning att misstänka att fel har begåtts. Av de sammalagt 18 personer som stod tilltalade så friades 10 helt.

 

Kroghärvan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".